I drygt en vecka varade stabsläget på Region Västerbotten. På torsdagen avvecklades stabsläget. Foto: SVT

Efter cyberattacken – Region Västerbotten avvecklar stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har befunnit sig i stabsläge i en vecka, efter att en leverantör drabbats av en cyberattack. Driftstörningarna är nu lösta och regionen avvecklar stabsläget.

Det var den 1 mars som Mediplast utsattes för en cyberattack, ett företag som levererar förbrukningsmaterial till regionen – främst produkter som används inom operationsverksamhet.

Nu är driftstörningarna lösta och regionen har därför återgått till normalläge.

– Leverantörens system är uppe igen och deras leveranser har börjat gå ut. Vi bedömer därför att det regionala stabsläget kan avvecklas, säger Sofie Jacobsson, sjukvårdledare i regional särskild sjukvårdsledning i ett pressmeddelande.

Två attacker på kort tid

Händelsen i början av mars är den andra cyberattacken på kort tid som drabbat regionen.

– Den här typen av händelser är utmanande för verksamheten, men vi lär oss också massor som vi tar med oss i det fortsatta arbetet, säger Mattias Norrman, verksamhetschef för inköp och logistik i Region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.