Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör regionen om man inte får tag på material? – hör sjukvårdsledaren Johan Thunberg. Foto: Anders Öhlund/SVT

IT-attacken slår hårt mot Region Västerbotten – sjukvårdsmaterial kan bara beställas manuellt

Uppdaterad
Publicerad

Bandage, mediciner och engångshandskar – det är bara några av produkterna som Region Västerbotten nu får beställa manuellt. IT-attacken slår hårdare mot Region Västerbotten än vad man först trodde.

– Det är en stor oro. Man är rädd ute i verksamheten att man inte ska få tag på i det materiel man behöver, säger Johan Thunberg, sjukvårdsledare.

Tietoevry är region Västerbottens leverantör av sjukvårdsmaterial och står för nästan 70 procent av allt regionen beställer.

När de nu drabbats av en IT-attack slår det hårt och regionen har gått upp stabsläge.

It-attacken mot Tietoevry

– Vi inventerar nu på alla våra sjukhus vad vi har för sjukvårdsartiklar, hur länge det räcker. Handlar det om några dagar eller flera veckor som vi klarar oss, säger Mattias Norrman, inköpsansvarig vid Region Västerbotten.

– Vi måste också försöka hitta alternativa lösningar på att beställa leveranserna, säger Mattias Norrman.

Måste prioritera hårt

I dagsläget kan regionen inte lägga nya beställningar på sjukvårdsmaterial. Beställningarna går inte fram i datasystemet.

– Vi kan beställa manuellt men det tar tid och är omständligt. I det här läget måste vi prioritera vad vi ska beställa manuellt och vad vi kan vänta med till längre fram, säger Mattias Norrman.

– Hur länge det här ska pågå vet ingen, men det slår hårt mot oss, säger Mattias Norrman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet