Umeå2014 Foto: TT

Fick kulturhuvudstadspengar – nu flyttar galleriet

Uppdaterad
Publicerad

När Umeå fick kulturhuvdstadsåret 2014 var målet att kulturen skulle bli bestående. Men nu har flera kulturinstitutioner och evenemang försvunnit och det senaste exemplet är Galleri Andersson Sandström.

När kulturhuvudstadsåret var över slocknade också flera kulturevenemang. Festivalen UxU till exempel, som finansierades av deltagarna själva, fick färre besökare än förväntat och hamnade i en ekonomisk kris efter sommaren 2014. Det blev ingen ny festival året därpå.

Och nu flyttar anrika Galleri Andersson Sandström alla sina utställningar till Stockholm. Men kulturchefen, och den före detta konstnärliga ledaren för Umeå 2014, ser inte det som någon större besvikelse.

Umeå 2014

– Nej, man måste se det som att kulturinstitutioner, föreningar och festivaler har olika livslängd. I det här fallet känner jag en tacksamhet över att det har pågått och varit en viktig del av Umeå, säger Fredrik Lindegren.

Läs också: Firar jubileum – säger farväl

Fick stöd

Det ekonomiska bidraget som galleriet fick i samband med kulturhuvudstadsåret har enligt delägaren Sara Sandström Nilsson inte på något vis varit avgörande för företaget. Att verksamheten flyttas är inte heller av ekonomiska skäl, utan förändringen hade gjorts hur som helst.

– Vi var oerhört tacksamma för det stöd som vi fick och vi har inga förväntingar på någon fortsättning. Vi bedriver vår verksamhet precis som vi gjort både före och efter kulturhuvudstadsåret, berättar Sara Sandström Nilsson.

Fredrik Lindegren ser inte att han har något större ansvar när en del av kulturen försvinner efterhand.

– Inte utifrån den befattningen jag har, utan det gäller att försöka, på det sättet vi kan vara ett stöd för olika kulturutövare. Men i slutändan är det upp till gallerier själva att bestämma hur man vill utveckla och vilka steg man vill ta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet