Foto: SVT

Kulturchef till hårt angrepp mot kulturhuvudstadssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters kulturchef gick till hårt angrepp mot Umeås kulturhuvudstadssatsning under en debatt i SVT:s morgonsoffa under onsdagen.

– Jag har svårt att bli upphetsad över kulturhuvudstadsår överhuvudtaget, säger Björn Wiman.

Det var under en kulturdebatt i SVT:s morgonsoffa som Dagens Nyheters kulturchef gick till angrepp mot kulturhuvudstadssatsningen. Tidigare under morgonen hade panelen diskuterat det minskade stödet till kulturtidskrifter och kulturchefen menade att det är en felaktig fördelning av resurser.

– Jag har svårt att bli upphetsad över kulturhuvudstadsår överhuvudtaget. Det är den typen av evenemang som man gör för att visa att kulturen är viktig när man med andra handen tar bort ”kaffepengarna” som ska gå till det verkliga, långsiktiga, livaktiga kulturlivet. Man lägger mångdubbla belopp på den här typen av jippoartade engångsföreteelser, säger Björn Wiman.

Umeå 2014

När kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S) intervjuades i SVT förra veckan, sade han så här med anledning av kritiken mot kulturhuvudstadsåret:

– Man ska vara försiktig med att säga att det inte har varit bra för det har varit fantastiskt mycket bra saker. Men sen kanske alla inte fått som de har velat men det är en annan sak. Det har varit väldigt mycket Umeåbor på väldigt mycket saker och det är jag glad för, säger han..

Alternativrörelse agerar kraftfullt

Under morgonen diskuterade panelen också spänningen mellan det alternativa och det etablerade kulturlivet i Umeå.

– Det är spännande med Umeå för där finns en alternativkultur i dialektik med den etablerade kulturen, och det är en spänning som ibland inte är så konstruktiv men som ändå är en intressant spänning. Och det tror jag inte är så vanligt vid kulturhuvudstadsår att man har en sån här alternativrörelse som agerar så här kraftfullt, säger Camilla Lundberg, kulturjournalist SVT.

Och när det gäller konflikterna kring kulturhuset Väven är Camilla Lundberg försiktigt positiv till framtida kulturverksamhet i huset.

– De här alternativa personerna får väl ge det en chans, stilligt är det i alla fall, säger Camilla Lundberg.

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet