Foto: SVT

Efter raset: Simhallen stängs för gott

Uppdaterad
Publicerad

Takraset blev slutet för gamla simhallen i Umeå. – Den stängs några veckor tidigare än planerat, säger Dan Vähä, fastighetschef.

Efter att delar av taket rasat in mitt under pågående bad fattades beslutet att badhuset inte kommer att öppna igen. Tanken var att det skulle hålla öppet fram till den 17 juni, då det är dags för utomhusbadet Umelagun att öppna. 20 augusti öppnar sen Navet, Umeås nya badhus.

Beslutet om att stänga helt togs efter att fastighetschefen konstaterat att det inte var lönt att laga skadorna för den korta tid badhuset skulle hålla öppet. Fem gånger fem meter tak rasade ner. Bara några minuter tidigare hade det varit en skolklass på badhuset. Men de badande hade änglavakt, ingen var i den mindre pool som taket rasade ner i.

När gjordes den senaste kontrollen av taket?

– Det kan jag inte svara på, säger Dan Vähä.

Missa inte: Se TV-bilderna från förödelsen

Fuktig luft sliter

Han berättar att den fuktiga luften i badhusmiljön gör att material slits mycket hårdare och att infästningar kan rosta av. Det kan vara orsaken till raset.

– Det är svårt att upptäcka sådant vid en inspektion eftersom det är svårt att se hur skruven eller spiken ser ut på insidan, säger Dan Vähä.

Under de närmaste dagarna ska teknikerna undersöka exakta orsaken till raset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.