Foto: SVT

Takras på simhallen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Delar av taket på gamla simhallen i Umeå rasade vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen. Badet var öppet men ingen kom till skada.

Simhallen utrymdes och stängdes omedelbart.

– Vi vågar inte ha folk inne i simhallen, säger Patrik Samuelsson, badhuschef på Umeå Fritid.

SVT:s reporter Josefine Holgersson har sett förödelsen:

– Det såg verkligen livsfarligt ut. Fem gånger fem meter av taket har rasat. Raset inträffade bredvid den lilla poolen och de som var där inne måste ha haft änglavakt, säger hon.

Tekniker har under eftermiddagen undersökt skadorna.

– Det är ett innertak som ramlat ned och vi måste nu undersöka närmare vad det beror på, säger Dan Vähä, fastighetschef.

Läs också: Simhallen stängs för gott

”Hörde en knall”

Göran Lundberg kom precis ut från gymmet och skulle simma när det hände.

– Jag hörde en knall och vände mig om. Hela plåten och en stor del av innertaket hade rasat ner. Första reaktionen var: ”var det någon där under och kommer hela taket att rasa in”, säger Göran Lundberg.

Han behöll lugnet trots allt och gick ut när han såg att ingen skadats. Han berättar att det var folk i stora bassängen men inte i den lilla. Bara några minuter tidigare hade det varit en skolklass i badhuset.

”Sjunger på sista versen”

Den 20 augusti öppnar Umeås nya badhus, Navet. Den gamla simhallen på Haga skulle vara igång tills utomhusanläggningen öppnar, men nu stängs den i förtid.

– Det är ju snopet, eftersom vi tänkte ha full verksamhet på simhallen till den 17 juni och sen öppna Umelagun den 18:e. Men simhallen sjunger på sista versen och säkerheten går naturligtvis först, säger Patrik Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.