Foto: SVT.

Polisen i inlandet reagerar på arbetssituationen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att skyddsombudet slagit larm om den orimliga arbetssituationen för poliser i glesbygd kommer nu reaktioner. Poliser i Storuman menar att enda lösningen är att de blir fler poliser som delar på arbetsbördan.

Mikael Dalhberg är vanligtvis stationerad i Tärnaby. För dagen bildar han patrull tillsammans med Petra Boman i Storuman. De känner båda att de inte räcker till då de måste jobba över hela inlandet.

– Det blir för lite patruller. Ibland har det hänt att vi bara är en enda patrull i hela Södra Lappland. Det är alldeles för lite, menar Dahlberg.

Ett av problemen som uppstår, enligt Dahlberg, är att avstånden påverkar hur pass effektiva polisinsatserna blir i inlandet.

– Dels är det sämre för allmänheten om det skulle hända någonting. Det tar ju lång tid innan patrullen är framme. Det kan röra sig om två-tre timmars körtid.

Innebär en risk för poliser i fältet

Men det slutar inte där. Underbemanningen innebär även en risk för poliserna på fältet.

– Och sen är det ju säkerheten för oss om det händer någonting. Då är det ju otryggt att ha nästa patrull i Umeå kanske. Det är inte bra, säger Dahlberg.

Vad tycker du om det här?

– Det är inte acceptabelt. Det måste bli mera poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.