Foto: Kristina Wicksell/SVT

Efter flera års kamp – nu kan lagen ändras

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått flera år sedan den så kallade flaskvåldtäkten i Umeå – ett fall som i tingsrätten ledde till en friande dom, men som blev upprinnelsen till en folkrörelse med ett tydligt mål: att få människor att Fatta att sex handlar om samtycke. Nu är en samtyckeslag nära. ”Det är magiskt”, säger FATTA-grundaren Ida Östensson.

Det var hösten 2012 som våldtäkten inträffade i samband med en fest i Umeå. Tre män stod i maj året efter åtalade inför Umeå tingsrätt misstänkta för våldtäkten där en vinflaska ska ha använts i en flickas underliv. De friades, men hovrätten fällde senare den då 18-årige huvudmisstänke för våldtäkt. Men dessförinnan vaknade hela Sverige.

I Umeå protesterades det på torget mot tingsrättens beslut. Sedan kom gruppen Femtastic och Crossing Boarders att starta en kampanj vid namn ”FATTA”, vilken också blev en låt med hiphopartisterna Cleo och Syster Sol i spetsen. Låten baserades på hundra berättelser om sexuella övergrepp.

– Jag tror inte att de kommer förändra någon lag för att jag rappar om hur det känns att bli våldtagen men jag tror ändå att musiken har en kraft i att man kan samla folk och tillsammans ”move mountains”, sa Nathalie ”Cleo” Missaoui till SVT då.

Växte sig stor

Sedan dess har det hänt grejer. Fatta-rörelsen växte och fick bland annat Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i juli 2014 att tatuera in ordet FATTA, ett vallöfte att verka för en samtyckeslagstiftning.

Nu, flera år senare, närmar sig kampanjen ett av sina mål. Om ett par veckor kommer regeringens utredare att föreslå att Sverige inför en samtyckeslag som innebär att man måste försäkra sig om att den andra personen vill ha sex. För dem som kämpat länge är det goda nyheter.

– Det är magiskt, skitkul! Vi var ju så många som var med och drev det här redan för tre år sedan. I dag kommer du undan med att säga ”jag trodde att hon ville”, ”jag trodde att hon var över 15”, ”jag trodde inte att hon var så pass full”, säger Ida Östensson, grundare av jämställdhetsstiftelsen Make Equal och en av initiativtagarna till FATTA.

Läs också: Utredning väntas föreslå samtycke vid sex

Våldtäktsdomen som ledde till en folkrörelse

14 maj, 2013:

Tre män frias av Umeå tingsrätt för en misstänkt våldtäkt hösten 2012 där en vinflaska ska ha använts i en flickas underliv. En av killarna stod åtalad misstänkt för själva våldtäkten, den andra killen för misstänkt medhjälp till våldtäkt och den tredje killen var misstänkt för sexuellt ofredande då han enligt åtalet ska ha filmat delar av händelsen.

15-16 maj, 2013:

Domen väcker starka reaktioner i hela Sverige. Rättsexperter kallar domen ”ett svek från vuxenvärlden” och kräver en förändrad lagstiftning kring våldtäkter. Domaren i fallet från Umeå tingsrätt menar att det inte går att bevisa att flickan inte var med på det hela.

20 maj, 2013:

En tyst manifestation hålls till flickans stöd. Domen mot en av killarna överklagas till hovrätten av åklagaren.

2-3 september, 2013:

Rättegång hålls i Hovrätten för Övre norrland som ligger i Umeå. Hovrätten får se videoinspelningar från rättegången som hölls i tingsrätten och ska göra en ny bedömning från samma bevis material.

9 september, 2013:

Låten ”FATTA” släpps som en protest mot den friande våldtäktsdomen från Umeå tingsrätt. Kollektivet Femtastic och Crossing boarders som står bakom låten vill lyfta frågan om synen på sex, våldtäkt och lagstiftning.

18 september, 2013:

Hovrätten för Övre Norrland gör nu bedömningen att det är rimligt att den unga kvinnan inte ville att en flaska skulle föras in i hennes underliv när hon försökte knipa ihop sina ben och dömer därför den 18-årige mannen för våldtäkt.

Domen överklagades till högsta domstolen, som valde att inte ta upp fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.