Foto: SVT

Elever flyttas efter fuktskada

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun stängde i mars en av byggnaderna på Fridhemsgymnasiet, det efter en takrenovering som orsakat fuktskador. Nu flyttas elever till andra skolor.

Fridhemsgymnasiet i Umeå blev före påsk tvungna att stänga det såkallade F-huset på gymnasieområdet på grund av fuktskador. Det handlar om ett takläckage som uppstått i samband med en takrenovering, vilket nu gjort att elever som hushåller i byggnaden fått byta lokaler. Personal ska bland annat ha klagat på försämrad luft och takdropp.

– Vi har beslutat att stänga tills vidare då vi inte vill riskera eleverna eller personalens hälsa. Det är fortfarande oklart i vilken typ av byggrelaterad ohälsa det rör sig om och hur omfattande det är, säger skoldirektör Håkan Kemi.

Bland annat har skolans restaurang- och livsmedelsprogram flyttat till Dragonskolan för de karaktärskurser som programmet läser. Den del av särskolan som Fridhemsgymnasiet ansvarar för är också flyttad till Forslundagymnasiet tills vidare. Hur lång tid årgärdarbetet kommer att ta samt vilka konsekvenser det medför är fortfarande oklart.

– Vi har varit tvungna att stuva om eleverna under veckan. De flesta har kunnat stanna på området, men vissa kurser behövde flyttas medan detta utreds, säger fridhemsgymnasiets rektor Cathrin Löfgren Backman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.