Elever i Skellefteå vill införa ID-kontroller på skolan. Foto: SVT.

Elever vill införa ID-kontroller på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås gymnasieelever upplever allt större otrygghet i skolmiljön. Nu har flera elever skickat in motioner till ungdomsfullmäktige om att införa ID-kontroller.

Jacob Bergström och Kaisa Edström är några av de elever som upplever att Balderskolan blivit som rena rama gågatan i stan. Med okända människor på skolan som hänger, snåläter lunch och säljer droger.

– Det är ingen diskussion, utan det sker droghandel på skolan, säger Jacob Bergström. 

Han har nu skickat in en motion till ungdomsfullmäktige med förslag om ID-kontroll.

– När man tar upp problemet med politiker så vet de om att det finns och då kanske det händer någonting, säger han.

Kommunalrådet tror inte på idéen

Just förslag kring att minska otryggheten har ökat i ungdomsfullmäktige. På en karta har ungdomar fått sätta ut röda nålar på platser som de känner sig otrygga på. Men kommunalrådet tror inte att en lösning med ID-kontroller är rätta vägen att gå.

– Jag tror att det är viktigt med vuxen närvaro. När det är någon man inte riktigt tycker hör hemma i skolan då ska man kontakta sin lärare och berätta det, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.