EM i stora bilbanor avgörs i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

I slotracing tävlar utövarna mot varandra på gigantiska trimmade bilbanor. Nästa år kommer en av världens största tävlingar i sporten till Västerbotten.

I Norsjö har de tagit sina bilbanor till en ny nivå. Nästa år bjuds några av världens bästa slotracing-förare in till europamästerskap i kommunen. Sporten Slot Racing beskrivs enklast som höghastighetsracing på bilbana i storformat. Bilbanan är som standard 45 meter lång och åtta filer bred och i Norsjö har de mätt upp hastigheter på 150 km/h.

Solklart hemmahopp

Det var länge sen de började träna och tävla i Slot Racing i Norsjö, men det är först nu ett så här stort mästerskap kommer till bygden. Och det finns ett solklart hemmahopp.

– Jag började med det här när jag var 10 år, säger André Eriksson. Då fanns det inte mycket att göra i Norsjö. Antingen höll man på med fotboll eller nåt sånt här. Jag valde nåt sånt här.

Världseliten

Tur var väl det. För nu har Norsjösonen André Eriksson nått toppen av världseliten. Han har nyligen tagit en tredjeplats i den snabbaste klassen på VM i New York och en femteplats på EM i Tjeckien.

– Tredjeplatsen är det bästa resultatet jag gjort i någon klass. Det är klart att man ska ha lite tur också, men sporten är att försöka hålla sig på banan i höga hastigheter.

Ström genom kopparplattor

Bilen får ström genom kopparplattor i banan, största skillnaderna från en vanlig bilbana är storleken och att kurvorna är brantare. Sen ser inte bilarna precis ut som bilar. André Eriksson berättar att en tv-reporter en gång liknade bilarna vid hopskrynklade overheadpapper.

Och slotracing är en sport, André Eriksson säger att det inte är några tvivel på den punkten.

– Vissa utländska utövare har till och anställt mekaniker till bilarna, säger André och skrattar. Det är väldigt lätt att bygga en bil som tar sig runt hela banan i samma fart, men då kommer man sist. Det svåra är att köra snabbt och ligga på gränsen hela tiden, annars åker man ur i en kvartsfinal.

EM i slotracing intar Norsjö i mars 2017 och minst ett 40-tal utövare kommer att tävla på Norsjös utbyggda bana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.