Anders Lidström, professor i statsvetenskap. Foto: SVT

En ny region – ger både mer och mindre inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Att Region Västerbotten och landstinget slås samman till ett kommer att påverka demokratin. Det menar Anders Lidström, professor i statsvetenskap.

Region Västerbotten och Västerbottens läns landsting ska slå sig samman och bli ett: Regionkommun Västerbotten. Det har den politiska majoriteten i länet bestämt

Det handlar om att Region Västerbotten kommer att upphöra att existera och att landstinget tar över många av dess uppgifter.

Regionkommun Västerbotten

Region Västerbotten är en samverkansorganisation för länets kommuner och landstinget. Den bildades 2008 och har hand om kultur, kommunikationer, turism och regional utveckling, bland mycket annat.

Landstinget har framför allt hand om sjukvården i länet. Funktionerna kommer att finnas kvar men samlas i den nya Regionkommun Västerbotten.

Se mer: Få koll på regionkommunen på 85 sekunder

En stor skillnad

Men det blir framför allt en stor skillnad, enligt Anders Lidström, professor i statsvetenskap på Umeå universitet. Och det handlar om möjligheten att rösta bort ansvariga politiker.

– I Region Västerbotten kan man inte rösta bort politikerna, eftersom de väljs indirekt, säger Anders Lidström. Det kan skapa mer öppenhet.

Politikerna i landstinget väljs direkt i allmänna val, regionpolitikerna däremot utses av kommunerna och landstinget. Alltså kan missnöjda väljare inte direkt rösta bort de nuvarande politikerna som bestämmer i Region Västerbotten.

Små besparingar

Vad gäller ekonomin tror Anders Lidström att det kan bli en viss besparing när antalet fullmäktigemöten minskar. Men med en budget för enbart landstinget på 7 miljarder kronor är det knappast en av de större posterna.

Anders Lidström tror att de regionala utvecklingsfrågorna kommer upp till debatt när det blir folkvalda politiker som debatterar dem i en ny regionkommunfullmäktige.

– De frågorna får en tyngre roll, jag tror att det kommer att bli vanligare att diskutera motioner och interpellationer som handlar om just regionala utvecklingsfrågor, och även kulturfrågor, säger han.

– Det kan bli diskussion om vilken inriktning man ska ha på den regionala utvecklingspolitiken, vilka områden man ska satsa på.

Tror att en är bättre än två

En fråga som återstår att lösa är hur länets 15 kommuner ska behålla sitt inflytande i den nya organisationen. Just nu representeras kommunerna av politiker som utses av de olika kommunernas fullmäktige.

– Man kan tänka sig en nämnd som kommunerna är representerade i, säger Anders Lidström. Eller att frågor går till kommunerna på remiss så att de får yttra sig.

Anders Lidström tror att en ny regionkommun kommer att fungera bättre än de nuvarande två.

– Just den här kopplingen till det medborgerliga inflytandet, att få upp frågorna på fullmäktiges dagordning på ett annat sätt än idag, det tror jag befrämjar demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionkommun Västerbotten

Mer i ämnet