Fr. v.: Edward Riedl (M), Tomas Mörtsell (C), Marianne Normark (L). Foto: SVT

”Alla partier har nog funderat”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas besked att man siktar mot att slå ihop Västerbottens landsting med Region Västerbotten välkomnas av flera av länets partier.

– Jättekul, säger Marianne Normark (L), gruppledare landstinget.

Under morgonen har Socialdemokraterna i Västerbotten meddelat att man nu vill lägga ned Region Västerbotten i sin nuvarande form och istället bilda en regionkommun av regionen tillsammans med Västerbottens landsting.

Läs också: Region Västerbotten skapar oenighet

Regionkommun Västerbotten

Marianne Normark (L), gruppledare landstinget, blir positivt överraskad över socialdemokraternas besked.

– Jättekul! Det verkar som att det lönar sig att bedriva opinion ibland, säger hon till SVT.

M enigt om nedläggning

På söndagkvällen tog även moderaternas förbundsstyrelse ett enigt beslut att gå på förslaget att lägga ned Region Västerbotten i samband med nästa ordinarie val.

– Region Västerbotten kan inte i sin nuvarande konstruktion bli en långsiktig lösning för de regionala utvecklingsfrågorna. Det är en konstruktion som fungerat väl i väntan på att bilda en Storregion. När det nu är klart att det inte blir någon sådan är det naturligt att lägga ner Region Västerbotten i samband med nästa val 2018 säger Riksdagsledamot Edward Riedl (M), i ett pressmeddelande.

Mörtsell (C): Alla partiet har nog funderat

Efter socialdemokraternas besked, som välkomnas även av centerpartiet, säger Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelsens ordförande i Storuman och vice ordförande i Region Västerbotten, att det nu blir viktigt att diskutera framtiden.

– Alla partier har nog funderat inom sig hur vi gör nu när det inte blir storregion. Så det här är ett bra tillfälle att fundera kring nästa steg, säger han till SVT och fortsätter:

– Nu när storregionfrågan lagts på is, behövs en diskussion om hur den framtida regionala samverkan ska se ut. För centerpartiet är det viktigt att den organiseras på ett sätt som bidrar till en utveckling i hela länet, och där kommunernas medverkan säkerställs.

Läs också: Ifrågasätter Region Västerbottens existens

Regional utveckling, kollektivtrafik, avfallsfrågor och gymnasieskolgång menar Mörtsell är frågor som blir viktiga att ta upp efter morgonens besked.

– Det är viktigt att hitta en modell som gör att kommunerna, framförallt de mindre, får ett inflytande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionkommun Västerbotten

Mer i ämnet