Foto: SVT

Ifrågasätter Region Västerbottens existens

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill slå ihop Region Västerbotten med landstinget, för att spara pengar. De andra partierna har ännu inte tagit ställning i frågan.

Liberalerna i Västerbotten tar nu på nytt upp frågan om Region Västerbottens framtid, partiet menar att en ihopslagning med landstinget skulle göra det tydligare för medborgarna och spara en hel del pengar, som i stället skulle kunna användas i sjukvården.

– Landstinget betalar i dag 151 miljoner till Region Västerbotten, och det är helt oansvarigt att ha två organisationer när sjukvården går på knäna, säger Marianne Normark, Liberalernas gruppledare i landstinget.

Regionkommun Västerbotten

Skattepengar ansvarsfråga

Liberalerna har ingen prognos på hur mycket pengar en hopslagning skulle spara, men Marianne Normark konstaterar att det i dag finns merkostnader när man har två organisationer med varsin politisk överbyggnad och varsin administration. Partiets interpellation kommer att tas upp på landstingsfullmäktige i februari.

– Varje skattekrona som används rätt är ett ansvar mot medborgarna, säger Normark.

– Självklart tycker vi att vården är central, men vi får inte bättre vård om vi inte har regional utveckling, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Mot dubbla organisationer

Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är också emot dubbla organisationer, men är ännu inte klara över vad de vill ha i stället. Centern och Miljöpartiet utreder och har inte hunnit ta ställning i frågan och inte heller Moderaterna har någon färdig ståndpunkt.

– Vi bereder just nu frågan internt och är beredda att samarbeta med de andra partierna för att hitta rätt form för detta, säger Edward Riedl som för partiets talan i frågan.

Viktigt med kommunalt samarbete

Även Socialdemokraterna är mitt inne i utredningsarbetet och har ingen färdig hållning, men Peter Olofsson konstaterar att oavsett hur man väljer att gå vidare så blir det viktigt att få med länets kommuner.

– Det som varit väldigt positivt med Region Västerbotten är att vi kunnat jobba ihop om regional utveckling, just kommunerna och landstinget, säger Peter Olofsson.

Inte på samma sätt

Marianne Normark konstaterar att det är viktigt med ett fortsatt samarbetet med länets kommuner, men att en hopslagning skulle innebära förändringar.

– Det blir ju inte på samma sätt för kommunerna, men en landstingsregion har ju ett jättebehov av ett fortsatt gott samarbete med kommunerna, säger Normark.

Peter Olofsson är inte säker på att en hopslagning skulle innebära så stor besparing.

– Om man nu skulle bilda en regionkommun, så skulle vi ändå behöva en politisk organisation för regional utveckling, säger Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionkommun Västerbotten

Mer i ämnet