Foto: SVT.

Nu får ensamkommande äntligen studera

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sitter runt 35 ensamkommande ungdomar i Umeå och väntar på att få börja gymnasiet. Nu tar kommunen tag i saken och efter Sportlovet ska alla ha fått plats.

I Umeå finns gymnasieprogrammet Språkintroduktion på tre skolor, och snart öppnar en fjärde. Runt 350 elever som varit i Sverige från några månader till två år går programmet.

Utbildningen ska ge eleverna grundskolekompetens, så att de sedan ska kunna söka till gymnasiet eller komvux.

”Mycket bra”

Ett av programmen finns på Midgårdsskolan.

– Jag har bara varit i Sverige i sex månader, säger Zaki Alami,19 år, ensamkommande från Afghanistan och elev på skolan. Det är mycket bra att vi försöker lära oss svenska snabbt.

Startar snart på Dragonskolan

Ester Kiza Réhema är 18 år och kom till Sverige från Kongo med sin familj. Hon vill bli läkare eller syssla med sång.

– Jag tycker om att lära mig mycket och läsa mycket, säger hon.

Sedan i augusti har verksamheten med språkintroduktion i Umeå fördubblats och om några veckor startar även en utbilning på Dragonskolan, utöver på Midgård, Forslunda och Fridhem.

Drygt 30 väntar på plats

Trycket har också varit så hårt att det fortfarande sitter drygt 30 ungdomar och väntar på att få en plats i skolan. Men efter sportlovet ska de få plats.

– Jag skulle önska att de fick börja direkt, säger Anna Sundelin, rektor för språkintroduktion i Umeå. Det har vi inte kunnat organisera för under hösten för att det har kommit så många samtidigt. Men annars är vår princip att de ska få börja skolan så fort som möjligt.

Även i Skellefteå väntar elever

I Skellefteå går 210 elever i det som heter IMSPR, Introduktionsprogammet språklig inriktning. Undervisningen bedrivs i totalt 15 klasser på Baldergymnasiet och Anderstorpsgymnasiet. Sedan novemberlovet har man startat fyra klasser. Just nu är det fyra elever som väntar på att få börja.

– Men vi har haft 15 som fått vänta när det var som mest, säger skoladministratör Yvonne Sjödin.

Läget snart under kontroll

När Dragonskolan har startat Språkintroduktion tror Anna Sundelin i Umeå att läget är under kontroll, även om det kan ändras snabbt.

– Då har vi en struktur som faktsikt klarar av den volymen som vi står inför just nu, säger hon. Sedan är det så med den här verksamheten att det kan ändras, och det kan ändras ganska fort. Så vi måste vara jätteflexibla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.