En av polisens bombrobotar. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Explosionsoffer jobbade för polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som omkom i en explosion i västerbottniska Frostkåge anlitades ofta av polismyndigheten som sprängämnesexpert.

Den omkomne mannen arbetade med att förvara och destruera sprängmedel.

– Vad jag har förstått så fanns det explosiva varor från både polisen och andra uppdragsgivare (i huset), säger polisens presstalesperson Peder Jonsson till TT.

Explosion i Frostkåge

Den kraftiga detonationen skedde i går i källarvåningen i den 50-årige mannens hus. Den orsakade stora skador på fastigheten och även på bilar i närheten. Mannen bodde med sin familj i huset men ska ha varit ensam hemma när explosionen inträffade. Ingen annan person skadades.

Efter explosionen spärrades området kring huset av och boende i närheten evakuerades. Men på lördagen minskades avspärrningarna och samtliga boende, förutom den närmaste grannen, har nu kunnat återvända till sina hem.

Polisen misstänker att det kan finnas någon form av sprängämnen kvar i huset.

– Bombgruppen har säkrat att det inte spridits något farligt kring fastigheten. Men däremot fanns det vissa saker kvar i fastigheten som man fortfarande jobbar med att omhänderta, säger Peder Jonsson.

Det är fortfarande oklart vad som utlöst explosionen. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse men betraktar händelsen som en olycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Frostkåge

Mer i ämnet