Foto: Ronny Lindström

Evakuerade fick återvända

Uppdaterad
Publicerad

Under natten arbetade Stockholms bombgrupp i Frostkåge efter att en kraftig explosion ägt rum under lördagen. Riskområdet kring fastigheten kunde minskas och de evakuerade fick återvända till sina hem.

Stockholms bombgrupp arbetade under kvällen och natten på ett bostadsområde i Frostkåge, det efter att något detonerat i en källarlokal och förorsakat en 50-årig mans död.

Ett omfattande arbete gjordes på platsen, bland annat spärrades stora områden av och boende efter gatan evakuerades.

Explosion i Frostkåge

Riskområdet minskade

Bombgruppen kontrollerade den yttre delen av fastigheten och efter noggranna undersökningar konstaterade man att riskområdet kunde minskas från 350 meter till 100 meter under nattens arbete.

– Bombgruppen har gjort en genomgång av tomten. Man var lite rädd att det ska ha flugit ut saker i och med detonationen, säger André Westberg, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten, till TT.

Det betydde att flertalet av de boende som evakuerats från området strax efter 01:30, natten mot söndagen, kunde återvända till sina hem.

Uppmanas respektera avspärrningarna

”Avspärrningar kommer finnas kvar på vägen närmast samt cirka 100 meter i en cirkel runt aktuell fastighen. Allmänheten uppmanas respektera gällande avspärrningar”. Det skriver polisen bland annat på sin hemsida.

Polisens arbete kommer att fortsätta under morgonen då kriminaltekniker och bombtekniker tillsammans kommer att undersöka platsen.

Under morgonen kommer polisens bombtekniker även att undersöka själva huset. Arbetet beräknas ta lång tid.

Enligt polisen är det är ännu för tidigt att säga vad som förvarats i fastigheten samt vad som hänt i samband med explosionen.

En olycka

Explosionen inträffade vid 12.30-tiden i går. Den orsakade stora skador på fastigheten och även på bilar i närheten. Mannen bor med sin familj i huset men ska ha varit ensam hemma när explosionen inträffade.

– Det är en väldigt kraftig explosion, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse men betraktar händelsen som en olycka.

POLISENS BOMBGRUPP

Polisens bombtekniker arbetar med att oskadliggöra farliga föremål, till exempel bomber och giftiga kemikalier. De arbetar i hela landet och kan rycka ut dygnet runt.

Som hjälpmedel har bombteknikerna bland annat skyddsdräkter och fordon som går att frakta bort farliga föremål i.

De har också robotar som kan hämta, fotografera och skjuta sönder föremål. Ibland används också bombhundar som med hjälp av sitt luktsinne kan hitta explosiva ämnen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Frostkåge

Mer i ämnet