Foto: SVT/TT

Facket kritiskt till samdistribution

Uppdaterad
Publicerad

I maj kommer PostNord och Tidningstjänst tillsammans testa att dela ut post och morgontidningar samtidigt. Facket accepterar testet men menar samtidigt att samdistribution inte är en hållbar lösning på sikt.

Under maj månad får omkring 5 000 hushåll i Skellefteå sin post samtidigt som morgontidningen. Det innebär att posten kommer före klockan 06.00, och en vardag senare. Reklam, samhällsinformation och gratistidningar delas ut samma dag som tidigare, men tidigt på morgonen.

– Vi tycker att det är okej att testa den här typen av samkörning, men vår bestämda uppfattning är att det här arbetssättet är en dålig idé, säger Johan Lindholm vid fackförbundet Seko.

Fler obekväma arbetstider

Samdistributionen innebär att brevbärarna tvingas arbeta mer under obekväma arbetstider.

– Det är svårt att praktiskt få det att fungera då det handlar om olika tidsmönster för post, paket och tidningsutdelning. Man kan inte ringa på hos någon klockan 04:00 på morgonen för att be om en underskrift för ett paket.

Facket kritiska

Bakgrunden till testet är att man vill att utdelningen ska bli mer effektiv, då antalet brev och tidningar att dela ut sjunker. Men facket är ändå inte för en samdistribution på längre sikt.

– Man slänger in en produkt som inte går att samköra med de övriga, säger Johan Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.