Foto: SVT/TT

Snart kommer tidningen med posten

Uppdaterad
Publicerad

I maj kommer PostNord och Tidningstjänst tillsammans testa att dela ut post och morgontidningar samtidigt. Testet görs till en början i Skellefteå.

Från måndagen den 2 maj till lördagen den 28 maj får omkring 5 000 hushåll i Skellefteå sin post samtidigt som morgontidningen. Det innebär att posten kommer före klockan 06.00, och en vardag senare. Reklam, samhällsinformation och gratistidningar delas ut samma dag som tidigare, men tidigt på morgonen.

– I stället för att få posten eftermiddagen dag två så kommer posten på morgonen dag tre, det är den största förändringen i det här testet, säger Maria Ibsén, pressekreterare vid PostNord Sverige.

Vill spara pengar

Genom att testa en samdistribution vill man se om kan spara pengar och om det är bättre för miljön.

– En samordnad utdelning av post och morgontidningar, samdistribution, förs då och då fram som ett förslag. Nu gör vi ett test i full skala tillsammans med Tidningstjänst och tidningshusen i området för att undersöka de ekonomiska, miljömässiga och arbetsmiljömässiga konsekvenserna och vad mottagarna tycker, säger Anders Holm, chef PostNord Sverige.

Fler morgonpass

För brevbärarna handlar det om fler morgonskift och mer material att dela ut.

– Det blir nytt rent tidsmässigt, en tid som vissa kanske inte är vana vid, säger Maria Ibsén.

Vilken respons har ni fått från brevbärarna?

– Vi har inte fått någon direkt respons ännu. Vissa kommer säkert att tycka att det är jobbigt medan andra kommer att föredra det.

Testet i Skellefteå genomförs tillsammans med Norran, Västerbottens-Kuriren, Nya Wermlands-Tidningens AB och MittMedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.