Foto: Claudio Bresciani/TT

Facket om den norska bonusen: ”Slavavtal”

Uppdaterad
Publicerad

Hattfjelldals erbjuder 100.000 norska kronor i bonus för sjuksköterskor som skriver ett kontrakt på två år. Facket Vårdförbundet beskriver det som ett ”slavavtal”.

Tidigare i veckan meddelade Storumans norska grannkommun Hattfjelldal att de nu erbjuder 100.000 norska kronor i bonus till de sjuksköterskor som skriver ett två år långt kontrakt. Vårdförbundets vice ordförande Johan Larson beskriver sådana kontrakt som slavkontrakt.

– Generellt vill vi ju inte se några sådana avtal. Det är inte bra att vara bunden på så lång tid när man börjar på ett nytt arbete. Man vet ju inte om man kommer att trivas, vi brukar kalla sådana avtal för slavavtal, säger Johan Larson vice ordförande på Vårdförbundet.

Locka personal

De senaste åren har antalet sjuksköterskor som sökt legitimation för att jobba i Norge minskat. Men det ses fortfarande som ett stort problem. Problemet ligger i hur inlandskommunerna som lider brist på sjuksköterskor ska kunna locka personal att stanna i Sverige.

– Det är såklart med löner man ska locka. Det finns inget annat, man ska inte locka med bonusar utan med högre löner för våra medlemmar. Vill vi ha en levande landsbygd så är det dags att börja satsa lite pengar på den, säger Johan Larson.

Trenden har vänt

I Åsele har man senast idag anställt en ny sjuksköterska, där har det tidigare varit brist på sjuksköterskor men idag är det lugnt. Verksamhetschefen för Åsele och Dorotea sjukstuga Gerd Hällsten Hamreby har inte 100.000 kronor bonus att erbjuda men hon pekar på den fina gemenskapen.

– Pengar är inte allt, vi kan locka med gott arbetsklimat, bra kamratskap och trygghet. Vi kan inte matcha pengamässigt med bemanningsbolagen eller Norge. Trenden har vänt, vi ser att fler och fler kommer tillbaka från Norge. Det är framför allt svårt för personer med småbarn men det är även väldigt dyrt i Norge, säger Gerd Hällsten Hamreby verksamhetschef för Åsele och Dorotea sjukstuga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.