Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är utmanande” – hör regiondirektören Tommy Svensson om bemanningsläget inför sommaren. Foto: SVT

Färre hyrsjuksköterskor vill jobba åt Region Västerbotten i sommar – nytt avtal ger sämre villkor

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningen kommer att bli tuff för Region Västerbotten i sommar. Det nya hyravtalet gör att det inte längre är lika attraktivt att jobba som hyrpersonal.

– Normalt sett ligger vi på 60 procent positiva svar om sommarjobb från hyrbolagen. Den siffran är idag bara 30 procent, så visst är sommaren utmanade, säger Tommy Svensson, regiondirektör på Region Västerbotten.

Palmelind Konsult i Umeå är ett av landets ca 100 hyrbolag inom vården och hyr ut cirka 100 sjuksköterskor.

– Många sjuksköterskor tar ledigt, jobbar på timmar åt regioner och kommuner, jobbar i Norge eller helt enkelt byter bransch och prövar på något annat, säger vd:n Patrik Palmelind.

Bakgrunden är det nya hyravtalet som landets regioner kommit överens om. Ersättningen och villkoren är för dåliga menar många av sjuksköterskorna.

Kan tvingas ställa in operationer

Ersättningen som regionerna betalar till hyrbolagen för en specialutbildad sjuksköterska i Umeå är 28 640 kr per vecka och för övriga Västerbotten 30 680 kr per vecka.

– Hur regionerna ska få ihop sommaren det förstår jag inte. Behovet finns ju där hela tiden, säger Patrik Palmelind.

– Det kan hända att operationer måste ställas in om vi inte får tag i den personal som vi behöver. Så har redan skett i södra Sverige, säger Tommy Svensson som är regiondirektör i Västerbotten.

I klippet hör du regiondirektören berätta mer om utmaningarna med det nya hyravtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.