Det var i en serie reportage under 2018 som SVT Västerbotten granskade förlossningsskadorna i regionen. Då var Västerbotten den region i landet som hade störst andel allvarliga förlossningsskador.
Sedan dess har en rad insatser satts in i länet för att förbättra vården, bland annat tack vare särskilda pengar från regeringen och det har gett resultat. I Västerbotten har antalet allvarliga bristningar efter en förlossning minskat från 3,5 procent 2018 till 2,8 procent 2019.
Under den tiden har länets då nystartade bäckenbottenteam kontaktat kvinnor som fått förlossningsskador.
– När vi hittar skadorna snabbt och kan laga det snabbt i samband med förlossningen är det få som får problem senare i livet, säger Jenny Norrgren, som är barnmorska och uroterapeut i Skellefteås bäckenbottenteam.
Men det finns också kvinnor som teamet har svårt att nå. Mer om det kan du se i klippet.
Satsningen på förlossningsvården
Exempel på insatser i Västerbotten:
– Obligatorisk gynekologisk undersökning efter förlossning. Andelen kvinnor som går på efterkontrollsbesök har ökat från 80,5 till 86 procent under 2019.
– Bäckenbottenmottagningarna i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Nu följs alla kvinnor med en viss typ av skada upp och erbjuds behandling.
– Fler vidareutbildas till barnmorskor, koordinatorer har tillsatts.
– Föräldrastöds-kit har tagits fram så att barnmorskor kan hålla föräldrastödsgrupper inom mödrahälsovården.
– Utbildningsinsatser för medarbetare inom förlossnings- och mödrahälsovården, för att tex bättre kunna bemöta förlossningsrädsla.
Källa: Region Västerbotten