I Västerbotten är det högst andel kvinnor som får allvarliga bristningar efter sin förlossning. Foto: Christine Olsson/TT

Allvarliga bristningar – så ser det ut över landet

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten är det högst andel kvinnor som får allvarliga bristningar efter sin förlossning och Gävleborg ligger bäst till – enligt siffror från Graviditetsregistret.

Siffrorna är beräknade på andel kvinnor som fått allvarliga bristningar vid vaginal icke instrumentell förlossning. Det är ungefär 94 procent av alla vaginala förlossningar som är icke instrumentella – med det menas att varken sugklocka eller tång har använts.

Bristningar bör ligga under 1,9 procent – flera län ligger sämre till

Graviditetsregistret har ett målvärde där andelen kvinnor som får allvarliga bristningar bör ligga under 1,9 procent. Rikssnittet ligger just under på 1,8 procent medan Västerbotten ligger på hela 3,1 procent under perioden juli-september 2018. Kvinnans ålder och övervikt hos den som föder är något som kan påverka hur stort barnet blir och ju större barn desto större risk för bristningar.

Förlossningsskador

Maria Smedberg, medicinsk chef för obstetriken i Umeå, menar att utbildningar med fokus på bristningar kan ha gjort att siffrorna gått upp.

– Dels är statistiken över en kort tid och vi har ju svängningar. Det kan även vara att vi haft mycket utbildning och pratat om bristningar. Då finns det en tendens att antalet bristningar ökar, då man är så benägen att inte missa en bristning att man hellre sätter den diagnosen, säger Smedberg.

Så ser det ut över landet

Andel kvinnor som fått tredje eller fjärde gradens bristning vid vaginal icke instrumentell förlossning under perioden juli-september 2018.

Riket: 1,8%

Västerbotten: 3,1 %

Stockholms län: 2,5 %

Östergötland: 2,4 %

Västernorrland: 2,1 %

Jönköpings län: 1,9 %

Kalmar: 1,8%

Sörmland: 1,8 %

Skåne: 1,6 %

Västmanland: 1,6 %

Dalarna: 1,5 %

Västra götaland: 1,3 %

Jämtland Härjedalen: 1,3 %

Örebro: 1,1 %

Gotland: 1,0 %

Halland: 1,0 %

Gävleborg: 0,8 %

Här saknas inrapportering:

  • Blekinge
  • Norrbotten
  • Uppsala län
  • Värmland
  • Kronoberg

Källa: Graviditetsregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet