Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De allvarliga förlossningsskadorna har minskat – men bäckenbottenteamet vill göra mer Foto: Patrik Samuelsson SVT

Färre kvinnor har allvarliga förlossningsbristningar

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan var det flest kvinnor i landet i Västerbotten som fick allvarliga bristningar efter sin graviditet. Sedan dess har antalet bristningar blivit färre. Bland annat tack vare de bäckenbottenteam som startats i Umeå, Lycksele och Skellefteå.

Det var i en serie reportage under 2018 som SVT Västerbotten granskade förlossningsskadorna i regionen. Då var Västerbotten den region i landet som hade störst andel allvarliga förlossningsskador.

Sedan dess har en rad insatser satts in i länet för att förbättra vården, bland annat tack vare särskilda pengar från regeringen och det har gett resultat. I Västerbotten har antalet allvarliga bristningar efter en förlossning minskat från 3,5 procent 2018 till 2,8 procent 2019.

Under den tiden har länets då nystartade bäckenbottenteam kontaktat kvinnor som fått förlossningsskador.

– När vi hittar skadorna snabbt och kan laga det snabbt i samband med förlossningen är det få som får problem senare i livet, säger Jenny Norrgren, som är barnmorska och uroterapeut i Skellefteås bäckenbottenteam.

Men det finns också kvinnor som teamet har svårt att nå. Mer om det kan du se i klippet.

Exempel på insatser i Västerbotten:

– Obligatorisk gynekologisk undersökning efter förlossning. Andelen kvinnor som går på efterkontrollsbesök har ökat från 80,5 till 86 procent under 2019.

– Bäckenbottenmottagningarna i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Nu följs alla kvinnor med en viss typ av skada upp och erbjuds behandling.

– Fler vidareutbildas till barnmorskor, koordinatorer har tillsatts.

– Föräldrastöds-kit har tagits fram så att barnmorskor kan hålla föräldrastödsgrupper inom mödrahälsovården.

– Utbildningsinsatser för medarbetare inom förlossnings- och mödrahälsovården, för att tex bättre kunna bemöta förlossningsrädsla.

Källa: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet