Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Hanna Nyström tycker att kvinnor med långvariga förlossningsskador ska söka hjälp Foto: SVT

Barnmorskan: ”En mycket lyckad satsning”

Publicerad

Fler gör efterkontroll till mödrahälsovården och de allvarliga bristningarna efter svåra förlossningar har minskat i Västerbotten. Regionens satsning på förlossningsvård beskrivs som en framgång. Men där finns också kritik att det är svårt för kvinnor långvariga problem att få rätt hjälp.

De senaste åren har Region Västerbotten fått särskilda pengar från regeringen för att förbättra förlossningsvården. Bland annat startades flera bäckenbottenteam.

– Fler kvinnor får hjälp än tidigare, så det här är en mycket lyckad satsning, säger Hanna Nyström som är Region Västerbottens samordnande barnmorska och vårdutvecklare.

Men bäckenbottenteamet i Skellefteå berättar att de skulle även vilja börja hjälpa kvinnor som har problem sedan tidigare. Och Katarina Larsson som drabbades av en mycket svår förlossningsskada är kritisk till att det tog tid och var komplicerat att få hjälp.

Vad kvinnor med långvariga problem kan göra kan du se i klippet ovan.

Exempel på insatser i Västerbotten:

– Obligatorisk gynekologisk undersökning efter förlossning. Andelen kvinnor som går på efterkontrollsbesök har ökat från 80,5 till 86 procent under 2019.

– Bäckenbottenmottagningarna i Lycksele, Skellefteå och Umeå. Nu följs alla kvinnor med en viss typ av skada upp och erbjuds behandling.

– Fler vidareutbildas till barnmorskor, koordinatorer har tillsatts.

– Föräldrastöds-kit har tagits fram så att barnmorskor kan hålla föräldrastödsgrupper inom mödrahälsovården.

– Utbildningsinsatser för medarbetare inom förlossnings- och mödrahälsovården, för att tex bättre kunna bemöta förlossningsrädsla.

Källa: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet