Nyblivna mamman – ”Vi hamnar i skymundan”

Publicerad

Socialstyrelsen riktar kritik mot landstingen då enklare förlossningsskador inte rapporteras in, uppgifter som är viktiga för att forskare ska kunna hitta behandlingstekniker.
– Då är det säkert ett enormt mörkertal, för majoriten av skadorna är nog de mindre som inte syns i statistiken, säger mamman Angelica Råberg.

Umeåbon Angelica Råberg fick sitt första barn för sju månader sedan. Under graviditeten hade hon besvär med mycket ryggont, något hon upplevde att vården bara viftade bort.

I klippet ovan berättar Angelica hur hon upplever förlossningsvården.

SVT rapporterade · Förlossningsskador – berätta din historia

Har du drabbats av en förlossningsskada? Ta chansen och tyck till – hur kan vården bli bättre? Landsting och regioner får kritik från Socialstyrelsen för att de är dåliga på att rapportera in förlossningsskador av grad 1 och 2. Vad tycker du om det? 
Hälsningar /Julia, webbreporter.  
Vi stänger tråden för ikväll klockan 22. Tack för att ni läst och delat era historier.
/Mikael, reporter.
07.47
Nu bor jag i Skåne. Fick sfinkterruptur grad 4, dvs sprack så mycket man kan. Fick fantastisk vård efteråt, operererades direkt efter förlossningen. Men tiden vart mycket tuff direkt efter och överskuggade allt annat som skall vara så fantastiskt den första tiden med sitt nya barn, med smärtor och rädslor för hur det skulle bli. Det har läkt bra, men underlivet är inte som det var innan - i några avseenden. Föder jag fler barn hoppas jag innerligt att läkarens ord att jag inte behöver föda fler barn vaginalt gäller, att jag då kommer beviljas kejsarsnitt.
08.13
Jag fick stora bristningar under min andra förlossning. Barnmorskan tog inte det sfinxgreppet som de gjorde på min första förlossning. Efter den hade jag inga besvär. Däremot fick min nyfödde dotter en blodförgiftning efter 5 dagar och vi blev inlagda...Efter min andra förlossning så blödde jag inte så mkt under två dagar men på 6 e dagen blev jag inlagd för jag hade smärtor i buken. Jag fick ligga på akuten i 7 timmar på en uppsamlingplats utan min nyfödde son på väntan att komma upp på en avdelning. Jag hade fått ngn bakterie vid livmodern och fick ligga där i sex dagar med dropp in an jag fick Komma hem med min son igen. Efter det tog smärtan vid buken slut men jag började blöda igen och nu blödde jag från och till under flera månader. Jag tog kontakt med mvc och fick åka in på ett extra ultra ljud för att se att livmodern var intakt. Sedan hade jag svårt med avföringen i över ett år, kändes som jag skulle gå sönder. Efter denna upplevelse vill jag aldrig föda fler barn även om då jag önskar jag hade fler...jag upplever att man blir inte tagen på allvar vilket jag tycker är beklämmande. Man är i en utsatt position och det är många känslor som snurrar och kroppen har precis genomgått en kraftansträngning utan dess like. Man är i beroendeställning oh litar på att personalen vet bäst och vet. Ilkq diagnoser och symptomer de ska ställa oh leta efter . men istället kände jag mig utlämnad och som en jobbig patiens som klagade för mycket. Förlossningsvården är under all kritik i Sverige.
08.15
Vid första förlossningen fick jag en bristning grad 2. Efteråt sved det nåt fruktansvärt när jag skulle kissa och fick höra av barnmorskan att med den sortens skada jag har ska det inte göra ont. Hon bara viftade bort det. Dessutom lossnade ett stygn efter 2 dagar och jag har fortfarande en flik som kan svida och vara ivägen. Det där med att inte bli tagen på allvar verkar vanligt.
08.48
Lider än av min förlossnings skada, fast det är 23 år sen jag fick den.
Livet förändrades för mig då för alltid och kan inte knippa eller hålla mig, när ringmuskeln blev trasig för gott. Så jobbigt med alla olyckor som händer hela tiden, när man inte kan hålla sig. Måste alltid veta var det finns toalett är någonstans, man blir isolerad och vill inte gå ut eller träffa folk. Har testat många lösningar men inget fungerar som operationer mm. Skadad finns där och hela tiden. Vet att man hjälp mig men den kan ingen läkare eller expertis hittat någon bra lösning för mig. Det gör mig så ledsen. Att man inte kan hjälpa oss kvinnor efter barnafödandet bättre idag.
08.50
Fick total sfinkterruptur grad 4 2016 efter legat under igångsättning i 54h. Fick barn nu igen i april 2018 med kejsarsnitt. En drömförlossning om man jämför. Ångrar inte kejsarsnittet en sekund. Fick dock be om second opinion på annat sjukhus då det första (där jag fick min skada) tyckte att jag nog ändå skulle försöka föda vaginalt igen trotts stort barn igen. På andra sjukhuset var kejsarsnittet en självklarhet pga mina skador.
08.54
Födde barn för 3 år sedan, fick en grad två bristning som syddes av barnmorskan på förlossningen. Efteråt hade jag värk i underlivet från och till, kunde ha tyngdkänsla, sökte till flera gynekologer, specialister och sjukgymnaster inriktade på bäckenbotten i Skåne men alla sa att det såg bra ut och man kan inte räkna med att det skall kännas likadant efter en förlossning....alla viftade bort mina besvär och tyckte att allt såg bra ut och de kunde inte se några tecken eller känna något som var fel...jag inbillade mig etc. fick jag höra. Men jag visste att något var fel och hag skickade en egenremiss till Huddinge sjukhus till Gunilla och hennes team. 4 månader senare fick jag tid och det räckte att Gunilla tittade så kunde hon se att allting inte stod rätt till. Inga muskler var ihopsydda i mellangården, för kort mellangård, hade ett jack i inne i slidan där muskler missats att sys. Allting går att åtgärda och väntar nu på operationstid på Huddinge! Synen på kvinnors underliv efter att man har fött barn och vad vi skall acceptera och stå ut med är helt bedrövlig, förlossningsvården måste uppgradera sina kunskaper och inse att vi kvinnor inte kommer eller skall behöva acceptera att inte få sina skador åtgärdade efter en förlossning eller att bli bortviftande när man söker hjälp efteråt. När man sedan läst att 80% av de barnmorskor som skall sy en efter en förlossning är osäkra på hur musklerna skall sitta ihop är ju skrämmande, de är ju som att låta en person som är osäker på knäets anatomi gå in och operera på det trots man inte vet hur allting skall sitta ihop, de skulle aldrig hända men de är okej att det händer när de gäller kvinnors underliv...förlossningsvården, eftervården måste förbättras för vi kvinnor kommer inte acceptera att bli bortviftande av vården längre!
08.57
Vi fick barn nyligen och opererades direkt efter förlossning
09.26
Säger bara: Finska greppet! Kan inte fatta varför det inte ingår i utbildningen även i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet