I klippet ovan får du höra några bakom teamet som ska hjälpa kvinnor med förlossningsskador. Foto: SVT

Nystartat team ska hjälpa vid förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Västerbotten fått ett Bäckenbottenteam som ska hjälpa vid förlossningsskador. Kvinnorna ska få hjälp fortare och personalen har utbildats för att bli duktigare på att avgöra exakta skador.

– Många kvinnor drabbas av förlossningsskador men det kan vara något de varken pratar om eller söker hjälp för, säger Maria Lindqvist.

I länets Bäckenbottenteam ingår ett tiotal barnmorskor, läkare, uroterapeuter och fysioterapeuter som är utspridda i både Skellefteå, Umeå och Lycksele. De har utbildats för att bli bättre på att upptäcka bristningar i underlivet och utveckla kompetensen att kunna sy ihop mer komplicerade bristningar.

– Kvinnor med förlossningsskador kan känna mycket smärta i underlivet. De kan ha besvär att hålla inne gas, urin och avföring. Det kan till exempel vara svårt att hålla tillbaka när man nyser, säger Maria Lindqvist, barnmorska, verksamhetsutvecklare och forskare.

Förlossningsskador

”Kvinnor har kastats runt i vårdkedjan”

Maria Lindqvist berättar att det varit svårt för kvinnor att veta var inom vården de ska vända sig och nu erbjuds en ny sökväg.

– Många kvinnor har tidigare vittnat om hur de kastats runt i vårdkedjan. Nu sker uppföljningen efter förlossningen mycket snabbare, runt 2-3 veckor för de med allvarliga besvär, säger Maria Lindqvist.

En dag varannan vecka kommer sjukhusen i länet att vara bemannade med Bäckenbottenteamet.

Bäckenbottenträning

Träning för bäckenbotten kan användas för att förebygga besvär eller för att komma i form efter en förlossning. För att hitta rätt muskler kan det vara bra att ligga ner på rygg med benen upplagda i rät vinkel och slappna av – när du känner att rätt muskler arbetar så kan du följa dessa punkter för att träna upp styrkan i musklerna:

  • Knip hårt i fem till sex sekunder – vila sedan minst lika länge
  • Upprepa knipövningen
  • Gör övningen tre gånger till en början. När du blivit mer van kan du göra fler knip – omkring tio i följd.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet