Foto: SVT

Förlossningsskador ökar i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt socialstyrelsen drabbas över sex procent av förstföderskorna i länet.

Enligt färsk statistik från socialstyrelsen drabbas över sex procent av förstföderskorna av värre former av bristningar som påverkat både vaginan och ändtarmsöppningen, vilket gör länet till det tredje värsta i Sverige.

Enligt rapporten är det bland annat faktorer som instrumentella förlossningar, med sugklocka eller tång, eller forcerade förlossningar som ökar risken för bristningar.

Saknar förklaring

Men någon slutsats om att någon av de här riskfaktorerna skulle vara mer vanligt förekommande i Västerbotten framgår inte av rapporten.

– Varför man ligger högt vet vi egentligen inte. Vad vi vet genom studier är att det är större risk om man drar ut barnen med klocka och om barnet är stort och väger mer än 4, 5 kilo, säger Karin Gottvall, utredare på Socialstyrelsen.

– Men just det här att forcera en förslossning, det behövs ju när en förlossning inte går framåt så man kan inte säga att det är en enskild orsak för Västerbotten, för vi har inga sådana data, säger hon.

Har ökat

Antalet förlossningsskador har dessutom ökat 2013, efter att ha sjunkit mellan 2009-2013.

Men om ökningen är verklig eller bara en följd av att man blivit bättre på att registrera skadorna inom vården är oklart. Karin Gottvall tycker därför man ska vara försiktig med att dra för snabba slutsatser av årets siffror.

– Jag kan inte förklara varför det är så att det är så mycket högre jämfört med förra perioden. Men jag vill inte dra några större slutsatser av det här, utan vänta på nästa års siffror för att man kan behöva jämföra i årsperioder, förklarar hon.

– Vi har gjort en tabell  där vi tittar på bristningar över femårsperioder och jag skulle nog hellre titta på perioderna. Och då har det ju faktiskt minskat i Västerbotten, säger Karin Gottvall.

Rapporten presenterar statistik över förlossningar fördelat på bland annat moderns utbildningsnivå, födelseland, tobaksvanor och BMI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.