Bilden är en genrebild. Foto: TT

Fejkade sin egen kidnappning – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig kvinna hade bråkat med sin pojkvän och ville ta med sig sin tjejkompis och komma bort ett tag. De kontaktade två manliga bekanta för att åka norrut. Men till polisen var det en helt annan historia de berättade – när de anmälde att de blivit kidnappade.

Det var i januari i fjol som kvinnan, hemmahörande i Västernorrland, tillsammans med sin 24-åriga kompis hoppade in i en bil med två manliga bekanta. Bilen färdades från Örnsköldsvik och norrut, men den skulle komma att ta slut vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Ville anmäla för skadestånd

Under färden hade nämligen den 24-åriga kvinnan kontaktat en annan vän via sin mobiltelefon och sagt att hon och hennes kompis blivit inputtade i bilen av männen och bortförda mot deras vilja. De uppgav att de var livrädda och övertygade om att männen skulle göra dem illa. Vännen i sin tur polisanmälde händelsen.

När sällskapet så nådde Norrlands universitetssjukhus stannade de bilen och polisen kom till platsen. Den 21-åriga kvinnan har i efterhand uppgett att de två kvinnorna befann sig i väntrummet på akuten innan de hörde av polisen och att de där hade möjlighet att prata ihop sig om vad de skulle säga till polisen.

Den 24-åriga kvinnan ska då ha sagt att hon ville sätta dit männen för att få skadestånd och tvingat hennes kompis att lämna samma uppgifter, annars skulle hon minsann slå ihjäl henne. Den 21-åriga kvinnan säger att hon därför gav falska uppgifter till polisen, innan hon dagen därpå kontaktade polisen och sa att de uppgifter hon tidigare lämnat var felaktiga.

Sa att hon upplevde sig vara kidnappad

Den 24-åriga kvinnan i sin tur sa från början att hon blivit inputtad i bilen, men har sedan ändrat sin historia till att hon från början frivilligt satte sig i bilen. Men att hon i bilen fick panikångest då hon trodde att de skulle åka söderut, men männen i stället började köra norrut. Hon menar då att hon upplevt sig kidnappad. Hon förnekar dock att hon och hennes kompis skulle ha pratat ihop sig om vad de skulle säga till polisen.

Tingsrätten anser att utredning visar att det aldrig varit fråga om något olaga frihetsberövande. Till följd av de uppgifter som kvinnorna lämnade inleddes en förundersökning mot de två männen, något som anses ha medfört olägenheter för männen.

De båda kvinnorna döms till skyddstillsyn och de ska tillsammans betala 5.000 kronor till var och en av männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.