Glaciären Vatnajökull med vulkanen Bardarbunga som till största delen finns under isen. Foto: TT

Fisdimma över Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

En gråaktig dimma och en doft av ruttna ägg svepte på onsdagen in över Västerbotten. SMHI är osäkert på vad som orsakar stanken, medan norska meteorologer pekar ut isländska vulkanen Bardarbunga som den skyldige.

Västerbottningar fick går anledning att rynka på näsan då de möttes av en illaluktande dimma. Västerbottens-Kuriren rapporterade om fenomenet och boende på flera orter vittnade om en doft av fis och ruttna ägg.

Enligt Eva Strandberg, jourhavande meteorolog på SMHI, råder osäkerhet kring vad som är källan till stanken.

– En möjlig förklaring är att det kan vara svavel från vulkanen. Vi har haft vindriktningar som skulle kunna tyda på att det har transporterats hit.

Men det är inte säkert, tillägger hon. En annan möjlig förklaring är att det kan vara föroreningar från Nordeuropa.

Myndighetens norska motsvarighet är mera säkert på sin sak.

– Det är vulkanen Bardardunga som avger rök och gas. Lukten kommer därifrån och det är väldigt små mängder som nått Norge, säger meteorologen Steinar Skare till norska Adressavisen.

Vulkanen spyr ut en blandning av vatten, svavel och koldioxid. När svavel binder väte bildas en illaluktande gas.

Fakta: Bardarbunga

Bardarbunga är Islands näst högsta berg och ingår i ett cirka 200 kilometer långt och 25 kilometer brett vulkaniskt system.

Vulkanens hittills största kända utbrott skedde 1477 och det senaste skedde 1996.

I slutet av augusti höjde isländska myndigheter larmnivån till rött, den högsta på en femgradig skala, efter ett mindre utbrott.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.