Foto: SVT

FN-kommitté kräver förklaring om Rönnbäcksgruva

Uppdaterad
Publicerad

FN:s rasdiskrimineringskommitté avvisar Sveriges främsta argument gällande den planerade gruvan i Rönnbäcken. Sverige åläggs att ytterligare förklara sin inställning, men det är ännu oklart om rasdiskrimineringskommittén kommer att behandla anmälan från Vapstens sameby och Samerådet.

Efter regeringens beslut att ge företaget Nickelmountain AB tillstånd att öppna tre dagbrott inom Vapstens sameby, så vände sig samebyns tillsammans med Samerådet till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Regeringen sa i sitt beslut att gruvnäringen som riksintresse väger tyngre än rennäringens riksintresse. Men enligt samebyn och Samerådet strider beslutet mot flera artiklar i FN:s konvention mot rasdiskriminering, bland annat om lika behandling i domstolar samt skydd mot egendom.

I januari 2014 svarade Sverige på stämningen och avvisade samebyns och Samerådets framställan på i princip alla punkter. Bland annat menade Sverige att rasdiskrimineringskonventionen gäller äganderätt och eftersom det i det här fallet handlar om bruksrätt av markerna för rennäringen så borde samebyns yrkande avslås.

Dessutom menade Sverige att saken inte prövats fullt ut inom det svenska rättssystemet, bland annat eftersom mark- och miljödomstolen inte behandlat frågan ännu.

Bruksrätt

Nu har rasdiskrimineringskommittén lämnat besked i saken. Juristen Mattias Åhrén som jobbar med saken på samebyns och Samerådets sida har tagit del av svaret och säger att kommittén avvisar Sveriges yrkande gällande äganderättsfrågan.

– Staten har gjort gällande att samebyn har bruksrätt och att det därför inte är tillämpligt i förhållande till konventionen, men vi menar att det handlar om en egendomsrätt för samebyn och att den omfattar bruksrätten, och kommittén håller med oss, säger Åhrén till Sameradion och SVT sápmi.

I frågan om att saken inte har prövats i mark- och miljödomstolen så säger Åhrén att rasdiskrimineringskommittén har bett Sverige återkomma och ytterlgare förklara på vilket sätt den prövningen är relevant.

För samebyn hävdar att en prövning i mark- och miljödomstolen inte betyder ja eller nej till gruvetablering, utan ett beslut från domstolen betyder enligt Åhrén bara att villkor sätts upp för gruvverksamheten.

Ingen gruvstart före beslut

Enligt Åhrén finns olika scenarion utifrån nuläget. Antingen säger CERD efter Sveriges förklaring att saken visst är prövad fullt ut i Sverige och rasdiskrimineringskommittén tar då upp samebyns och Samerådets anmälan till behandling. Eller så konstaterar kommittén att frågan måste prövas i mark- och miljödomstolen innan det kan anses att den prövats fullt ut i det svenska systemet.

 – I så fall får vi avvakta vad mark- och miljödomstolen kommer fram till, om de säger nej till gruva ja då är saken klar för vår del, men om det blir ja till gruva och fastställda villkor då är det ju klart för en prövning i rasdiskrimineringskommittén, säger Åhrén.

Enligt Åhrén har rasdiskrimineringskommittén i sitt besked också skrivit att ingen gruvverksamhet får påbörjas i Rönnbäcken innan kommittén har behandlat saken klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.