Två lodjur fällda

Uppdaterad
Publicerad

Sent om sider gav Länsstyrelsen grönt ljus till licensjakt på lodjur. Jakten fick inledas i morse och det dröjde inte länge förrän Magnus Furmark från Norsjö sköt det första djuret.

Jaktlaget som Magnus Furmark ingår i jagar i området Storklinten nära Hemmingen. När SVT:s reporter får tag på honom har han inte ens hunnit kontakta Länsstyrelsen än.

– Det var mitt första lodjur och jag fällde det för tio minuter sedan, säger han vid 11-tiden på onsdagen.

Lodjur är en predator på rådjur och ren, och Malå sameby – som har mycket ren i Nysätraområdet – har fått tillstånd till skyddsjakt på lo. Men skyddsjakten har inte gett något resultat.

När licensjakten släpptes fri i morse gick ett gäng ut på lodjursjakt i Flarken.

– Men vi har inte fått upp något spår ännu, säger Torbjörn Lövbom vid 12-tiden på onsdagen.

Totalt får nio lodjur fällas i Västerbotten, varav två i norra delen av kustlandet och sju djur i inlandet. På eftermiddagen fylldes kvoten längs kusten när Mikael Kvist fällde lodjur nummer två.

– Jag sköt den i Grimsmark norr om Ånäset, säger han.

Vad gör man med ett lodjur?

– Det undrar jag också.

Rovdjursförvaltaren Linda Backlund förklarar jakten längs kusten avslutad.

– Licensjakten på lodjur i kustlandet nu är avlyst. Inga lodjur är ännu fällda i inlandet så där finns fortfarande sju djur kvar på tilldelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.