Genrebild. Foto: TT

Efter terrordådet: Fortsatt ökad polisnärvaro i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens terrordåd i Stockholm förhöjde polisen närvaron på centrala platser runt om i landet. I Västerbotten har polisen varit extra synlig på folktäta platser, och allmänheten kan vänta sig en fortsatt hög närvaro tills vidare.

I samband med fredagens terrordåd i Stockholm där en lastbil skenade genom Drottninggatan och dödade fyra personer förhöjdes polisens beredskap i hela landet. Då konstaterade polisen att det inte fanns någon förhöjd hotbild i länet, men valde ändå att öka synligheten på centrala platser i länet, liksom polisen i resten av landet, den kommande tiden.

Hög närvaro i centrum

Under måndagen, knappt tre dygn efter händelsen, fortsätter polisen i länet ha hög närvaro på centrala platser.

Terrordådet i Stockholm

– Polisen kommer fortsätta ha högre synlighet åtminstone idag, precis som under helgen sedan fredagen. Vi får se under dagen hur det kommer att bli framöver, det vet jag inte än, men det pågår fortfarande iallafall, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

– Det är också oförändrat med hotbilden i länet, det finns ingen förhöjd sådan, säger Andersson.

Man kan alltså fortsätta kan fortfarande vänta sig att se poliser på platser där mycket folk rör sig.

Från hela landet har man också förstärkt polisstyrkan i Stockholm. Totalt 100 personer från hela landet har anslutit till huvudstaden och även region norr har bidragit med poliser, vilket Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen bekräftar. Han vill dock inte berätta exakt hur många poliser från länet som förstärkt styrkorna i Stockholm.

Läs mer: Terrordåd i centrala Stockholm

”Ingen information om ökat hotläge”

På länsstyrelsen hölls flera nationella samverkansmöte – två i fredags och ett i lördags.

– Vi informerades internt om läget av länsledningen, men vi agerade inget just då. Det framkom inga uppgifter som rörde länet, så då nöjde vi oss med att göra en omvärldsbevakning, extra noga så klart utifrån det behovet vi sett, men inte mycket mer än så, säger Tobias Vintheimer, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Västebotten.

Ingen ökad hotbild mot länet

Under dagen idag kan det bli aktuellt med ännu ett nationellt samverkansmöte som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i sådana fall kallar till, men under måndagsförmiddagen var det ännu inte klart om det kommer behövas.

– Tjänsteman i beredskap under fredagen var i kontakt med polisen då och då fick vi information om att varken polisen eller Säpo meddelat att det skulle vara någon ökad hotbild mot länet, så det är inget mer vi ska agera på just nu, säger Tobias Vintheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet