Skellefteås Jimmie Ericsson framför Frölundas målvakt Johan Gustafsson under final tre i bäst av sju Foto: TT

Frölunda nära guld

Uppdaterad
Publicerad

Elva år utan SM-guld – i eftermiddag kan väntan vara över för Frölunda. Klubben har dock inte förberett något guldfirande, enligt ordföranden Mats Grauers.

– Ingenting är bokat. Det är viktigt att ingen i organisationen tar ut något i förväg, säger han.

Frölunda leder finalserien över Skellefteå med 3-1 i matcher och kan säkra klubbens fjärde guld i historien på bortaplan i eftermiddag.

I så fall blir det guldfest på Götaplatsen i Göteborg för första gången på elva år. Men när är oklart, för ingenting är planerat. Det hävdar i alla fall Grauers.

– Jag tycker inte att man ska göra det. Det är inte värdigt. Vi tar inte ut något i förskott för allt kan hända. Det är väldigt viktigt att vi inte tappar fokus, säger han till GP.

Abbott tillbaka

Frölunda får tillbaka Spencer Abbott som går in i förstakedjan med Joel Lundqvist och Joey Crabb. Mats Rosseli Olsen flyttas ned till fjärdekedjan och Sebastian Stålberg försvinner ur laget.

Skellefteå, som spelar sin sjätte final i rad, kommer att göra allt för att sabba Frölundas guldplaner. Lagkaptenen Jimmie Ericsson har vunnit mästerskapsguld tre år i rad, 2013 och 2014 med Skellefteå och i fjol med SKA St Petersburg.

Just i fjol var Ericsson med om att vända ett 0-3-underläge i matcher med SKA i semifinalen mot CSKA Moskva.

– Det är inte så stor fördel för Frölunda som alla andra tror. Jag har det i ganska färskt minne från förra året, säger han.

Fem raka förluster

Till att börja med måste Skellefteå vinna en finalmatch på hemmaplan. Det har laget inte gjort sedan 2014 och har sedan dess fem raka finalmatchförluster inför sin hemmapublik.

Lagets skadelista, som fortfarande innehåller målvakten Markus Svensson, har dessutom utökats och innehåller fyra spelare. Den senaste är backen Arvid Lundberg som ersätts av Filip Berglund. Tränaren Hans Wallson har vaskat om i alla fyra formationer, bland annat flyttas överraskande Mattias Ritola – poängbäst tillsammans med John Norman i Skellefteå – till en kedja med ungtupparna Andreas Wingerli och Sebastian Ohlsson.

Så spelas finalserien

Match 1: Skellefteå-Frölunda 3-4.

Match 2: Frölunda-Skellefteå 1-4.

Match 3: Skellefteå-Frölunda 1-3.

Match 4: Frölunda-Skellefteå 3-2.

Match 5, i dag kl 15.00: Skellefteå-Frölunda.

Eventuell match 6, 26 april (19.30): Frölunda-Skellefteå.

Ev match 7, 28 april (18.00): Skellefteå-Frölunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.