Foto: SVT

Bensinstation totalförstörd – trots stor räddningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

Branden bröt ut vid 19-tiden i området Sörböle vid den södra infarten till Skellefteå. Först vid midnatt var branden under kontroll, men eftersläckning har pågått hela natten. Orsaken till branden är ännu oklar.

Kaotiska scener utspelade sig vid det populära gatuköket Krysset på Mackvägen i Skellefteå. Restaurangen som ligger vägg i vägg med en bensinstation började brinna vid 19-tiden på torsdagen. Räddningsenheter och polis fanns på plats och bekämpade lågorna.

– Det är en totalbrand i bensinstationen och korvkiosken bredvid. Det är två kårer som är där och jobbar, Skellefteå och Bureå, sa Peter Markstedt, räddningstjänstens inre befäl i Skellefteå till SVT under kvällen när arbetet var som intensivast.

Storbrand i Skellefteå

– Det brinner med öppna lågor och det är en enorm rökpelare som sprider sig från byggnaden, berättade SVTs reporter Marit A Israelsson som fanns på platsen under kvällen.

Ingen explosionsrisk

Trots att det brann i närheten till flera bensinpumpar ska det enligt Markstedt inte ha varit någon fara för explosion. Gastuber med mera kunde tas bort innan det var fullt utvecklad brand. Underjordiska bränsletankar utgör ingen fara, men branden är omfattande och fokus låg på att förhindra spridning till närliggande byggnader.

– Det här är ju ett mackområde intill E4:an med flera närliggande bensinstationer, men det är ingen risk för övriga byggnader. Vi har läget under kontroll, sade Markstedt.

Kan ha startat i proppskåp

Det förelåg ingen risk för allmänheten i samband med den tjocka rök som spred sig från området.

– Det är en hög rökpelare. Vi bedömer inte att det finns någon sådan risk i nuläget. Polisen har spärrat av området kring branden, sade Markstedt.

Eftersläckningsarbetet har pågått hela natten och fortsätter under morgonen. Brandorsaken är inte utredd men enligt uppgifter till SVT tros den ha börjat i ett proppskåp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Skellefteå

Mer i ämnet