Foto: SVT/Max

Äldsta Max-restaurangen totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Den äldsta Maxrestaurangen, Krysset, totalförstördes i storbranden i Skellefteå på torsdagskvällen. Många sörjer förlusten men redan i helgen öppnar Max en provisorisk restaurang.

Byggnaden som hamburgerrestaurangen Krysset delar med bensinmacken Gulf totalförstördes i den kraftiga branden på torsdagskvällen.

Krysset öppnade redan 1969 och var då den andra restaurangen som kedjan Max öppnade. Fram tills igår var det den äldsta Maxrestaurangen igång.

Storbrand i Skellefteå

– Det är väldigt tråkigt. Men framförallt är det skönt att ingen person kom till skada, säger Fredrika Fredmark, presskontakt på Max.

Kan ha startat i proppskåp

Dagen efter branden finns bara brända spillror kvar av lokalerna. Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande och det har ännu inte gjorts någon utredning kring brandorsaken. Men Fredrika Fredmark berättar att de fått veta att branden startade i proppskåpet mellan Max och bensinmacken.

Kärlek på internet

Det är många som sörjer den anrika hamburgerrestaurangen.

– Det har varit en stor kärlek på nätet. Krysset finns med i folks hjärtan. Det var ett ”nostalgi-Max” med specialmeny, säger Fredrika Fredmark.

Över 400 personer är med i nystartade facebookgruppen RIP Krysset. En användare skriver:

Köpte min första burgare på krysset av ”legenden Ebba” nån gång i slutet av 70 talet, början på 80 talet...

En annan:

Minns när man var ung och bodde i Bureå, det sista man gjorde innan man lämnade stan efter en utekväll var ett besök på Krysset.

Öppnar provisorisk restaurang

Fredrika Fredmark berättar att Max redan under torsdagskvällen bestämde sig för att skicka upp ett mobilt kök till Skellefteå för att kunna starta en provisorisk restaurang redan innan helgen.

– Förhoppningen är att vi ska kunna bygga upp Krysset igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Skellefteå

Mer i ämnet