Foto: Marit A Israelsson

Brand efter blixtnedslag – väg avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i en kontorslokal utanför Skellefteå, och branden har troligen orsakats av ett blixtnedslag.

Lokalen ligger i Östra Falmark, sydväst om Skellefteå. Enligt SOS Alarm rör det sig om en kontorsbyggnad.

– Branden var fullt utvecklad när vi kom fram till platsen och nu har det påbörjat en insats, säger Mattias Lindgren, brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Två stationer är på plats för att släcka branden.

LÄS OCKSÅ: Det blev som en ljusboll

Flera personer har ringt in

Ett kraftigt åskoväder har dragit in över delar av Västerbotten, och enligt SOS Alarm var det flera personer som ringde in och sa att de sett ett blixtnedslag följt av svart rök från kontorsbyggnaden.

Väg 774 från Östra Falmark till Skravelbäcken är avstängd i båda riktningarna på grund av den omfattande branden. Det är samma väg som går till och från flygplatsen. Omledning sker via väg 836 Långviken. Polis är på plats och dirigerar trafiken.

Trafikverket beräknar att vägen ska öppna igen vid 16-tiden.

Uppdatering 14.05

Släckningsarbete pågår fortfarande och prognosen är på minst tre timmar. För att förhindra spridning har man genomfört en håltagning av vinden.

Uppdaterad 14.35

Johan Marklund, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten, räknar med att släckningsarbetet pågår iallafall till fem, sex-tiden i eftermiddag.

– Det är enormt resurskrävande. Det är säkert 20 man på plats, säger han.

Uppdatering 15:45

Väg 774 beräknas vara avstängd till cirka klockan 19:00.

Uppdatering 16:00

Lokalen ligger bara ett par kilometer från flygplatsen och flygplatsbrandkåren har varit på plats och hjälpt till med vatten.

Släckningsarbetet har börjat trappas ner, och det är mestadels vinden som har blivit förstörd av branden.

– Stora delar är räddade. Sedan är det förstås svårt att säga exakt hur mycket så länge som röken är kvar, säger Johan Marklund.

Uppdatering 18:57

Väg 774 är nu körbar igen, meddelar Trafikverket.

Branden är nu i stort sett släckt

– Det går jättebra med släckningsarbetet där, säger Åke Dahlqvist, insatsledare vid räddningstjänsten i Skellefteå.

– De som är där just nu kommer snart att bli avlösta av en nattpatrull som kommer ha hand om eftersläckning. De kommer hålla koll på spån och sånt och se till att det inte börjar brinna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.