Foto: SVT

Glansdagarna över för kårvalet

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 13 och 23 april får studenterna vid Umeå universitet välja kårpolitiker igen.

Umeå studentkår är den största kåren och val hålls varje år. Men glansdagarna är över.

Idag röstar bara en bråkdel av studenterna. Kårens ledning tycker inte ens att valet är politiskt.

Tommy Bäckström har jobbat 40 år som vaktmästare vid Umeå universitet. Han var med på 70-talet när kårvalen var politiska slagfält. Stencilmaskinerna gick varma när politiska pamfletter skrevs.

– Jag började i januari 1970, då var det otroligt mycket jobb. Jag höll på med stencildragning de första 20 åren, berättar han. 

Från 55 till 10 procent

Från 1969 och ända fram till mitten av 70-talet deltog minst fyra av tio studenter i kårvalet vid det som kallades det röda universitetet. På den tiden var alla med i studentkåren. Rekordåret 1969 deltog 55 procent i kårvalet.

– Vi höll till på universum på den tiden. Det var mycket trafik i det fallet, säger Tommy Bäckström med ett leende. 

– Valet har ju blivit betydligt lugnare för vår del.

Numera röstar mellan 10 och 15 procent av alla röstberättigade i kårvalet, och kårpolitiken beskrivs som allt mindre politisk av de kårpolitiker som sitter i ledningen.

– Ja, här i presidiet tycker vi väldigt lika kring saker. På det stora hela har vi lika åsikter, säger Therese Lövfenius Nilsson, gruppledare Vänsterstudenterna.

Avpolitiseringen av kårvalet märks på flera sätt. Kåren leds av vänsterns studenförbund tillsammans med Umeå liberala studentförening och opolitiska förenade studenter.

Ideologiskt befriat

Trots att det är valrörelse vill ordföranden i studentkåren Wilmer Prentius inte ens vara med på bild. Han beskriver kårens arbete som rätt befriat från ideologiska dimensioner. Jobbet handlar om att ge studenter stöd och service. Det enda vi får en bild av är hans namnskylt.

I dörren bredvid får vi ställa frågor på band till  Vänsterstudenternas gruppledare, Therese Lövfenius Nilsson, efter en stunds övertalning.

Kan här och nu säga ett skäl att gå och rösta? Vad är det viktigaste skälet att gå och rösta?

– Oj, jag vet inte vad jag ska svara på den frågan just nu. Men jag tycker generellt att man ska gå och rösta för att kåren ska veta vet vad man ska göra. Aktivt studentfackligt arbete och för att man faktiskt har rösträtt.

Halverat medlemskap

Umeå studentkår halverades i ett slag när kårobligatoriet slopades 2010. Idag kan mellan 5000 och 6000 medlemmar rösta.

Kårfullmäktige det högst beslutande organet har 31 platser, men det är långt ifrån ovanligt att platser står tomma när de valda kårpolitikerna träffas.

Årets kårval pågår mellan 13 och 23 april. Det här året gör moderaternas studentorganisation comeback och en ny lista som kallar sig Kvarkens Kamrater tänker ställa upp. Samtidigt kastar Centerns studentorganisation in handduken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.