Foto: Anders Öhlund

Gruvan i full gång – trots outredd brandorsak

Uppdaterad
Publicerad

Boliden har nu inlett en intern granskning av gruvbranden i Kristineberg. Men trots att brandorsaken är oklar så är det full produktion i gruvan.

Det var vid ettiden på lördagseftermiddagen som SOS larmades om en arbetsplatsolycka i gruvan i Kristineberg i Lycksele kommun. Polisen uppgav då att det hörts en smäll och att rökutveckling hade spridit sig på 1 200 meters djup.

Två personer stängdes in i en så kallad riskzon, något som räddningstjänsten kunde bedöma på plats. Gruvarbetarna befann sig då 1 200 meter under jord. Ytterligare 23 personer som jobbade i gruvan under lördagen hade lyckats ta sig till en räddningskammare där de befann sig under hela räddningsarbetet.

Explosion i Kristinebergsgruvan

Orsaken inte känd

Vid tvåtiden hade räddningstjänsten släckt elden i gruvan och påbörjat rökutvädring. Ännu vet man inte varför lastbilen började brinna.

– Det vi vet är att det fattat eld i en av våra smålastbilar nere i gruvan. Men vet fortfarande inte hur branden har startat i bilen, säger gruvchefen Sunniva Haugen till SVT Nyheter Västerbotten.

Fler olyckor och tillbud under åren

Kristinebergsgruvan i Lycksele har drabbats av flera olyckor de senaste åren. I slutet av juni i år inträffade ett större ras i gruvan, då 700 ton bergmassa föll från en av väggarna. Enligt en utredning inträffade raset i samband med borrning.

Ingen person skadades vid raset.

Är det här en säker arbetsplats?

– Den här typen av verksamhet har en del särskilda risker beroende på att vi är nere i berget under jord. Risken för att det ska lossna och falla sten är en av dem, brandrisken en annan, som vi ser mycket allvarligt på, säger Sunniva Haugen och fortsätter:

– Eftersom vi har de här riskerna måste vi vara väldigt seriösa och professionella i vårt säkerhetsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Kristinebergsgruvan

Mer i ämnet