Foto: Anders Öhlund

Så startade branden i Kristinebergsgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Boliden Mineral berättar i en anmälan hur branden i Kristinebergsgruvan startade. Arbetsmiljöverket kräver att en utredning görs, men svaret – som skulle ha kommit in för två dagar sedan – dröjer ytterligare.

Det var vid lunchtid den 12 september som en brand startade nere i Kristinebergsgruvan i Lycksele. 25 personer blev instängda 1.200 meter under jord,  23 av dem lyckades ta sig till räddningskurarna, men två blev kvar.

Berättar om olyckan

Nu berättar Boliden Mineral hur olyckan startade:

Explosion i Kristinebergsgruvan

”En av Bolidens lätta lastbilar fattade eld och var parkerad i en lastficka. Personen som hade parkerat bilen befann sig längre in i brytningsrummet och upptäckte efter en tid rökutveckling och informerade arbetsledare.”, skriver företaget i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Brandrök spreds – saknade mask

En person befann sig i brytningsrummet innanför bilen som brann och kunde inte ta sig ut genom röken. Han hade inte någon flytmask då den den fanns kvar i bilen. Brandröken spreds i en ramp och den andra personen, en man som befann sig i en annan lastbil, stannade kvar i sin hytt.

Rökdykare gick in

Under nödläget hade en arbetsledare hela tiden kontakt med männen. Efter en omstyrning av ventilationen lättade röken, och mannen som satt kvar i sin lastbil lyckades ta sig till ett område med frisk luft.

Rökdykare från räddningstjänsten tog sig in i rummet förbi den bil som brann och hämtade ut personen utan mask.

”Han blev skickad till sjukhus i Lycksele för medicinsk kontroll. Han åkte hem samma kväll och kom till jobbet följande dag för samtal och för att träffa kollegorna på skiftet.”

Förlängd utredningstid

Efter att Arbetsmiljöverket tagit del av anmälan krävde de att tillbudet skulle utredas. Svaret skulle ha kommit in för två dagar sedan – men dröjer.

– Men de har begärt om förlängd utredningstid och har fått ytterligare två veckor på sig, säger arbetsmiljöinspektör Martin Forsgren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Kristinebergsgruvan

Mer i ämnet