Foto: SVT.

Här vill niorna i länet plugga

Uppdaterad
Publicerad

Första antagningen till gymnasievalet är klar. Eleverna i länet vill helst plugga ekonomi och samhälle.

I Umeå är det Dragonskolan som är populärast och har fortsatt många sökande, men även Midgårdskolan går framåt.

– Dragonskolan är överfull. Det är extremt många sökande till den, säger Nicklas Wallmark, verksamhetschef för Fridhems- och Forslundagymnasiet.

Siffrorna ser enligt Nicklas Wallmark ungefär likadana ut som efter förstahandsvalet i fjol. Det populäraste programmet är samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning på ekonomi. Andra program med många sökande är frisörprogrammet, stylist med spaprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.

”Alla elever får inte sina förstahandsval”

Betydligt tuffare ser det ut för till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet på Fridhemsgymnasiet som inte har några förstavalssökande.

– Alla elever får inte sina förstahandsval, när omvalet är klart då går det att uttala sig om det är kris för något program, säger Wallmark.

Tannbergskolan i Lycksele fick något fler sökande elever i år, trots att elevantalet är mindre. Det här beror på att eleverna i större omfattning nu väljer att plugga kvar i Lycksele istället för att flytta.

I Skellefteå är fortsatt Anderstorpsskolan populärast och de linjer som har flest sökande är ekonomiprogrammet, samhällsprogrammet och byggprogrammet.

Hela intagningsstatistiken för alla gymnasieskolor i länet kan du se här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.