Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han var en otroligt snäll person” – hör familjen berätta om Hampus som dog i en arbetsplatsolycka i Solberg utanför Örnsköldsvik. Foto: Marilén Karlsson/SVT

Hampus från Dorotea dog på jobbet – familjen försöker få svar

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två veckor sedan 23-årige Hampus från Dorotea omkom i en arbetsplatsolycka i Solberg i Örnsköldsvik. Familjen har fått fira sin första jul utan sin son och försöker nu förstå vad som har hänt.

– Det är fruktansvärt att behöva utsättas för en sån här sak, säger Peter Jakobsson, pappa till Hampus.

Hampus beskrivs som teknisk, smart och hjälpsam. Han hann inte fylla 24 år, men hade redan hunnit starta ett företag tillsammans med en barndomskompis. I mitten av december anlitades de av en underentreprenör till SCA för att trampa upp en vinterväg. Av ännu okänd anledning brast isen som Hampus körde på och Hampus drunknade.

Bad honom vara försiktig

Hampus var hemma hos sina föräldrar på luciakvällen och åt middag och berättade om jobbet som skulle bli hans sista. Peter och Kristin Jakobsson bad honom vara försiktig och berättade om en händelse för flera år sedan, då en person dog när en pistmaskin åkte genom isen på en myr i Borgafjäll.

Grävmaskin gick genom isen i Solberg – man död

Två dagar senare råkade Hampus ut för en liknande olycka, och enligt Peter Jakobsson kan informationen till sonen ha brustit.

– Han skulle aldrig ha kört där om han visste att det var en tjärn där, säger han.

Hampus tyckte mycket om sitt arbete och hjälpa andra. Han hann aldrig fylla 24 år. Foto: Hanna Jakobsson

Hoppas att utredarna får hjälp

Familjen hoppas att utredarna får hjälp av personer med erfarenhet kring att anlägga vintervägar, något som Hampus hade en ringa erfarenhet om, enligt Peter Jakobsson.

Även föräldrarna skulle vilja ha kontakt med specialister som har kunskap kring den här typen av arbeten och rättsprocesser.

– Jag hoppas att alla kan lyssna på hur snabbt och fel saker kan gå om man kanske inte gör noggranna förberedelser innan man skickar ut så här unga pojkar på farliga jobb, säger Peter Jakobsson.

SCA avböjer att kommentera

SCA vill inte kommentera ytterligare varken sin egen utredningen eller de officiella utredningarna som pågår. SCA kommer att ta in både interna och externa experter i sin egen utredning.

Kommer ni ta in någon som är expert på vintervägar?

– Exakt vilka kompetenser de har kan jag inte säga i nuläget, säger Robert Östholm, presschef på SCA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grävmaskin gick genom isen i Solberg – man död

Mer i ämnet