Bilden är ett montage. Foto: SVT

Här är Umeås första genussmarta fritidsgård

Uppdaterad
Publicerad

Könsneutrala färger, öppna ytor och handikappanpassade lokaler. Nu har portarna slagits upp till Umeås första genussmarta fritidsgård, som dessutom är en av de första i Sverige.

Det var när Mariehemsgården, som tidigare låg vid Mariehems centrum, skulle flytta som Umeå kommun lät ungdomar vara med i byggprocessen. Deras synpunkter har legat till grund för den nya fritidsgårdens utformning.

– För oss var det viktigt att ungdomarna skulle delta i processen. Så via enkäter, ett åsiktstorg och dialog fick de vara delaktiga, säger Linda Johansson, ungdomssamordnare på Mariehems fritidsgård.

Nytt tänk kring fritidsgårdar

Enligt tidigare studier besöker killar fritidsgårdar oftare än vad tjejer gör och därför utformas lokalerna och aktiviteterna ofta efter killarnas önskemål och behov. Detta gör att tjejerna får en passiv roll på en plats där det borde vara lika för alla.

– Förr i tiden öppnade man fritidsgårdar för att killar var stökiga och behövde någonstans att vara. Men nu lever vi i ett jämställt samhälle där vi måste lära oss mer om genus, säger Cathrin Vestergren, utvecklingsledare vid Umeå kommun.

Med det i åtanke har fokus legat på genus när den nya fritidsgården utformats. Pingisbordet är inte bara killarnas och pysselhörnan är inte feminim. I stället för det tidigare ”Killrummet” heter det nu ”Digitalt mediarum” och det råder en öppenhet i lokalerna.

– Vi har fått en helt annan balans i verksamheten och en avskalad attityd. Det är inte lika lätt att komma hit och vara kaxig i strumplästen, nu är det en mycket mjukare miljö, säger Linda Johansson.

Nöjda elever

Och eleverna upplever att fritidsgården har fått sig ett lyft.

– Man kan pyssla mycket mer här och så finns det dubbelt så mycket saker att testa på, till exempel VR-glasögon och att dj:a, säger Filippa Granlund i 7A.

Annan kommuns erfarenhet som grund

Kalmar kommun har satsat mycket på jämställdhetssäkrad verksamhet och service för invånarna och redan 2007 beslutade kommunen att fritidsgårdarna skulle se över sitt arbetssätt för att bemötandet mellan olika kön skulle ges på lika villkor.

2014 blev Funkabo fritidsgård, som första fritidsgården i kommunen, jämställd. Kalmar kommuns arbete och erfarenheter har varit grundläggande när Mariehems fritidsgård nu arbetat fram Umeås första genussmarta fritidsgård.

Det här är en genussmart fritidsgård

En genussmart fritidsgård är ett ställe där alla ungdomar, killar och tjejer, känner sig välkomna, trygga och kan hitta meningsfulla aktiviteter. En mötesplats där alla har samma möjligheter att utvecklas efter sina intressen och förutsättningar oavsett genus.

En genussmart fritidsgård har en verksamhet som motverkar rådande genusordningar, könsstereotypa aktiviteter och gör det möjligt för besökarna att göra normbrytande val och handlingar som inte styrs utifrån förväntningar kring normer och kön.

En fritidsgård är jämställd när tjejer och killar har samma makt och möjligheter att påverka sin egen utveckling.

Källa: Kalmar kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.