Här tuffar historien vidare

Uppdaterad
Publicerad

Igår stannade ett gammalt ånglok från 1917 till i Dorotea. Det är Sveriges järnvägsmuseum i Gävle som är ute och kör – den här gången handlade det om en företagsresa.

Det blir många stopp – varje vattentank räcker ungefär 10-11 mil – när det gamla ångloket tuffar norrut från Gävle. Vi får syn på järnbjässen när den precis rullar in i Dorotea i Västerbotten.

Loket som tidigare bland annat kört nattågen till Norrland är ett ånglok av typ B, tillverkades mellan 1909-1919 och just det här bär namnet 1316.

Inlandsbanan

– Det är ett snälltågslok kan man säga som gått på nattågen till Norrland och Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, säger lokförare Henrik Reuterdahl.

Gör 10 resor om året

B-lok användes av SJ långt in på 1960-talet på tågbanor utan el. Det sista loket i trafik slutade gå under vintern 1972. Just det här loket har sitt hem på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle. Numera gör det ungefär 10 längre resor per år, den här gången blev det en företagsresa norrut med ett 30-tal resenärer.

– Det är byggt 1917, ett ånglok som användes på ganska många banor i Sverige, men inte så mycket på Inlandsbanan eftersom det var lite för tungt en gång i tiden, säger Henrik Reuterdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inlandsbanan

Mer i ämnet