Skräckslagna under kontrollerade former. Foto: Markus Eriksson

Här skräms barnen till skrik

Uppdaterad
Publicerad

Skräck när den är som bäst, eller bara elakt läskigt – det blev många darr på läppen under fredagens spökkväll i Lycksele. ”Folk vände och gick ut. Det var riktigt skrämmande”, säger Markus Eriksson.

Det här med att låta sig skrämmas är ju egentligen lite konstigt, men att bli rädd under kontrollerade former verkar locka många, inte minst till fredagens spökkväll på Gammplatsen i Lycksele. Kön ringlade lång.

– Det var över 400 barn som betalade för sig och med varje barn följde en vuxen, så det var nog upp emot 800 personer igår kväll, säger Karin Söderlund som själv deltog som häxa när Lycksele hembygdsgille ordnade kvällen för fjärde året i rad.

”Folk vände och gick ut”

Man kan väl lugnt säga att arrangörerna lyckades sätta skräck i besökarna. Enligt Markus Eriksson som befann sig på platsen blev det nästan för läskigt:

– Det var jäkligt mycket folk och väldigt skrämmande, 40 statister som skrämde folk. Jag har varit på Liseberg tidigare och blivit rädd, men det här var värre. Folk vände och gick ut. Det var riktigt skrämmande, säger Markus Eriksson.

Läskigaste året hittills

Spökkvällen ordnas varje år ungefär samma fredagskväll, strax före Halloween, vilket är långt ifrån en slump. En grupp från dagcentret som haft praktikplats på området har byggt troll och riggat gubbar med mera under flera veckor.

– Det blev riktigt bra. Vi har ett fantastiskt område att hålla till på med gamla hus, skog och allt möjligt. Vi kan även släcka ned hela området. Med en knapptryckning blir det helt svart, säger Karin Söderlund.

Troll och läskiga figurer satte skräck i barn och vuxna. Foto: Markus Eriksson

– Vi vill inte beblanda oss med de amerikanska traditionerna, utan satsa på nordiska oknytt. Det finns så många skrämmande figurer här, säger Karin Söderlund.

Var det här det läskigaste året hittills?

– Jag tror det. Vi hade lagt ner extra möda och skriken hördes över hela området hela kvällen, även från vuxna, säger Söderlund.

Den som hade nerver kvar efter spökvandringen kunde avrunda kvällen på spökcaféet med lite goda avklippta fingrar eller spindeltårta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.