Foto: Länsförsäkringar

Här tältar folk för bostad

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsmarknaden i Umeå blir allt hetare och att det råder bostadsbrist märks nu också av hos stans mäklare. Vissa köpare väljer nu att tälta för att vara först när nya lägenheter släpps till försäljning.

Att människor köar över natten inför för en stor filmpremiär har vi sett för, men i slutet av januari var det första gången som lägenhetsspekulanter valde att ta med sovsäcken och övernatta på gatan inför en säljstart av lägenheter, ett tecken på en minst sagt het bostadsmarknad.

– 16 timmar innan vi hade säljstart på ett projekt började en av dem som stod i kön att tälta, berättar Richard Öhman, mäklare i Umeå, som menar att det är en stark indikation på att det saknas lägenheter.

#BOSTADSÖKES

16 procent upp senaste året

Få bostäder till salu och stor efterfrågan gör att priserna på bostäder i Umeå fortsätter att öka. Enligt mäklarstatistiks senaste sammanställning har priserna på bostadsrätter i Umeå ökat med 16 procent de senaste tolv månaderna, motsvarande siffra för villor är två procent.

Den rådande bostadsmarknaden gör att många köpare idag agerar allt snabbare och det har också blivit vanligare att framförallt lägenheter, men också villor säljs innan visning.

– Det är jättestor skillnad om man jämför med hur det såg ut för ett par år sedan, säger Sara Stenlund, mäklare i Umeå.

Köparna tröttnar och bjuder högt

– Det är klart, har du varit med i 15 budgivningar så blir du ju less och vet ungefär hur mycket det stiger och då ringer man så fort en bostad kommer ut och höjer priset med två eller trehundra tusen. Sedan är det upp till säljaren om man vill ta det budet och slippa ha visning.

Enligt mäklaren Richard Öhman har det stora trycket också förändrat mäklarnas sätt att arbeta.

– Vi måste vara snabbare, mer fokuserade och agera i stort sett dygnet runt idag på grund av att köparna vill göra avslut och köpa fastigheten snabbare än vad vi har varit van vid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet