Hård kritik mot rekryteringar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har Dorotea kommun rekryterat och gjort sig av med två kommunchefer under turbulenta former. Nu riktas hård kritik mot hur kommunchefsrekryteringen skötts.

Först rekryterades Paul Kowalski som kommunchef i Dorotea. När  det inte fungerade fick kommunen lösa ut honom för ungefär en halv miljon. Sen kom Bo Edin. Inte heller det fungerade, den här veckan blir det klart vad det kostar kommunen.

Ledande oppositionspolitikern i Dorotea MatsErik Westerlund är mycket kritisk till kommunchefsaffärerna och menar att det finns paralleller i de båda fallen.

Kommunchefsbråket i Dorotea

– Jag anser att det är dålig politisk styrning som ligger bakom det här. För svag majoritet som inte kan sköta rekryteringen bra, säger MatsErik Westerlund (DKL).

Tar sitt ansvar

Matserik Westerlund var själv kommunalråd när Paul Kowalski rekryterades, men menar att man visste att det fanns en risk i rekryteringen.

– Jag får ta mitt ansvar, ingen är felfri, säger MatsErik Westerlund som dock menar att han blev bortkuppad när anställningsavtalet skulle förlängas.

Motsvarande sak tycker han hände när nästa kommunchef Bo Edin anställdes.

– Anställningen skedde av kommunalrådet utan att oppositionen visste någonting, säger MatsErik Westerlund.

Revisorer kritiska

Kommunrevisorerna i Dorotea är också kritiska till hur chefsfrågan hanterats. I ett skarpt brev till kommunstyrelsen skriver revisorerna att turerna runt kommuncheferna påverkat samhället negativt och att det i framtiden måste skötas bättre.

Revisorerna formulerar sig bland annat att man med skärpa vill uppmana politikerna att ta till sig av kritiken om hur rekryteringarna skett. Revisorerna menar också att politikerna borde ta professionell hjälp och stöd vid frantida rekryteringar. MatsErik Westerlund tycker att revisorernas kritik bekräftar hans bild.

– Det känns bra att fler är kritiska, och det bevisar ju att det inte gått rätt till. Revisorerna är ju dessutom tillsatta från olika politiska håll, säger Matserik Westerlund.

Svårt hitta kompetenta chefer

För en liten kommun som Dorotea är det svårt att hitta personer med rätt kompetens till höga chefstjänster inom kommunen.

– Ja, det är problem. Vi har inte lika mycket att välja på och det är inte så lätt att hitta rätt personer.

Västerbottensnytt har upprepade gånger sökt kommunalrådet Greger Lindqvist (S) utan att nå honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunchefsbråket i Dorotea

Mer i ämnet