Foto: SVT.

Högtryck på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt högtryck på bostadsmarknaden på många håll i länet. Och i Umeå säljs allt fler lägenheter redan innan visning – spekulanterna behöver inte ens gå dit.

Istället för att flyga upp till Umeå sitter Jennie Wilund hemma i Stockholm och testar att styra runt spekulantroboten i Västerbottensgården i Skravelsjö. En ny tjänst från en av mäklarfirmorna i Umeå för att fler ska kunna vara med på visningarna.

– Jag tar våningsplan för våningsplan och hoppas att någon ska hjälpa mig uppför trappen, säger hon.

”Jättebesvikna”

Men det är inte alla objekt som ligger ute så länge till försäljning idag. Högtrycket på bostadsmarknaden gör att allt fler lägenheter och villor i Umeå säljs redan innan visning.

– Det är ett litet utbud av bostäder och många förlorar budgivningar, och efter tionde gången blir man ganska less och då lägger man ett bud innan visningen istället, säger Sara Stenlund, fastighetsmäklare på Boporten.

En utveckling som mäklarna själva inte gillar.

– Vi vet att det gör många spekulanter jättebesvikna. Vi tycker inte alls om det egentligen, för att jag tycker ju att alla borde ha samma chans. Men får man ett jättebra bud är det få säljare som säger nej, säger Ann-Christine Säfström, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Priserna stiger

De senaste tolv månaderna har priserna på villor i landet gått upp med 11 procent. I Skellefteå och Umeå är ökningen ännu större, enligt Mäklarstatistisk 16 respektive 17 procent. En uppgång som förvånar mäklarna:

– Vi försöker sätta ett marknadsmässigt pris, men det har varit villor som har gått för 700 000-800 000 över det vi satt, säger Ann-Christine Säfström. 

Nils Albertsson och Elin Erikslund med barnen Ally och Malte trängdes med spekulantroboten på visningen i Skravelsjö.

– Priserna går upp väldigt mycket från utgångspriset, det har vi märkt på de hus vi har varit och tittat på, säger Nils.

– Det är mycket folk när det väl är visning, och priserna trissas. Det är svårt att vara köpare idag, säger Elin Erikslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.