Harald Holmberg var tillfreds när åtalet lagts ned, men yrkade sedan på frikännande dom. Foto: SVT

Holmberg vann frikännande om avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägaren Harald Holmberg får till sist en frikännande dom i Lycksele tingsrätt i målet om alternativ skogsavverkning som pågått i flera år.

Harald Holmberg misstänktes för brott mot skogsvårdslagen efter en avverkning på ett skogsområde med den så kallade natrukulturmetoden där de största träden fälls. Skogsstyrelsen polisanmälde Holmberg i januari 2010.

Åtalet lades ned och i juni 2011 avskrev tingsrätten snabbt målet från vidare handläggning, och avvisade Holmbergs yrkande om ersättning för rättegångskostnader. Harald Holmberg överklagade och yrkade på en frikännande dom, samt rätt till ersättning.

Ett år senare, i juni 2012, valde hovrätten för Övre Norrland att ändra tingsrättens beslut att avskriva målet samt även beslutet att avvisa den åtalades yrkande om ersättning för rättegångskostnader. Enligt Hovrätten rörde det sig om ett grovt rättegångsfel och förvisade dessa delar av målet tillbaka till tingsrätten för att behandlas på nytt.

Åklagaren motsatte sig inte en frikännande dom, och i och med frikännandet kan inte samma åtal göras igen, vilket hade kunnat ske så länge det bara lagts ned av åklagaren. Harald Holmberg hade begärt runt 107 000 kronor i ersättning  för rättegångskostnader, merparten för experthjälp och en mindre del för eget arbete och resor.

Tingsrätten anser inte att det fanns skäl för så stora kostnader för Holmbergs försvar, och ger honom i stället 40 000 kronor i ersättning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.