Hon är länets yngsta kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart tre månader sedan som Linnéa Lindberg gick på sin post som Åseles kommunalråd. Vi träffade henne för att ta reda på mer om henne.

Hon är inte bara en av de få kvinnor som blivit kommunalråd i Åsele. Hon är dessutom den yngsta med sina 26 år på den nytillträdda posten och Linnéa efterträdde partikamraten Egon Persson, Åselepartiet.

Vem är hon bortsett från det?

– Jag skulle säga att jag är väldig seriös, arbetsam och positiv, det tror jag förklarar mig ganska bra, förklarar Linnéa Lindberg.

”Stor grej för att det är ovanligt”

Vad tycker du om all uppmärksamhet kring att du är ung och kvinna?

– Det blir en nyhet då det är annorlunda, det är ingenting jag kan påverka. Det blir en stor grej för att det är ovanligt, och det är dumt egentligen, säger Linnéa Lindberg. 

Det har inte gått många veckor sedan det stod klart att Linnéa skulle efterträda partivännen Egon Person (ÅSP) som Åseles kommunalråd tillsammans med Brage Sundberg (ÅSP).

Extraknäcker som vaktmästare

På kommunen är det möten, workshops och mailkorrespondens som gäller mest hela dagar, men när Linnéa inte jobbar på kommunhuset är hon istället vaktmästare på Kulturhuset.

– Man får större inblick i verksamheterna, men det är också bra när det kommer till medborgarna, att de ser att jag jobbar med något konkret. De kan komma in och träffa mig här, säger hon.

”Mycket mer tillgänglig här”

– Många som möter mig här pratar med mig i min roll som kommunalråd. Skulle jag bara sitta på mitt kontor på kommunhuset skulle jag kanske inte få så många spontana frågor och synpunkter. Jag är mycket mer tillgänglig här för medborgarna.

Feminism och unga viktiga frågor

Kärnfrågorna är jämställdhet och att komma tillrätta med den stora utflyttningen från kommunen, något som Åsele kommun brottats med i ett flertal år.

– Feminism är en stor fråga för mig, men också frågan om unga. Att unga ska kunna stanna kvar och göra något meningsfullt. Det är viktig att vi pratar väl om vår kommun. Man får ofta höra att det inte finns någon framtid här, varför ska man då stanna om ens föräldrar eller kompisar tycker att det inte finns någonting här att hämta, konstaterar hon. 

Var less på Norrland

Linnéa flyttade själv från Åsele efter gymnasiet, men efter bara ett år i Stockholm valde hon att flytta hem ingen.

– Jag var less på Norrland, men jag märkte att alla levde samma vardagsliv där, precis som här. Jag började sakna allt med Åsele och flyttade tillbaka.

Vill bygga kulturpark

Den förre politikern Bert-Rune Dahlbergs kämpade hårt för byggandet av buddisttemplet i Fredrika och satte med det Åsele på kartan. Linnea själv hoppas sätta sin egen prägel genom att bygga en kulturpark.

– Vi kommer att ta upp ett medborgarförslag om en kulturpark, det skulle jag gärna införliva. Det handlar om att lyfta Åseles historia tillbaka till när drottning Kristina satte Åsele på kartan. Det vill jag hemskt gärna göra, säger Linnéa Lindberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.